Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 27 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Bij deze lotingstudies is het vechten om plekje

Studenten hebben zich massaal ingeschreven op de 91 numerus fixus-studies, waar volgend jaar wordt geloot wie er wordt toegelaten. In totaal zijn er 19.608 plekken te vergeven, terwijl 46.542 studenten zich hebben ingeschreven.

Dat blijkt uit cijfers van Studiekeuze123. Overigens hebben sommige studenten zich voor meerdere studies ingeschreven. Metro zet de opleidingen waar het hardst voor wordt geknokt op een rij.

Medische hulpverlening

Foto: ANP

Wat is het?

Medische hulpverleners gaan werken met patiënten die levensbedreigend gewond zijn.

Hoeveel inschrijvingen?

Medische hulpverlening aan de Hogeschool Utrecht is de absolute uitschieter: daar zijn maar 20 plekken, terwijl er 257 inschrijvingen zijn. Uitwijken naar een andere hogeschool is geen optie: ook op de Hogeschool Rotterdam zijn er bijna tien keer zoveel inschrijvingen als dat er plaatsen zijn (363 studenten om 40 plekken).

Hoe ziet de opleiding eruit?

Medische hulpverleners krijgen te maken met patiënten die levensbedreigend gewond zijn, bijvoorbeeld in de operatiekamer, op de ambulance of op de spoedeisende hulp. De opleiding is praktisch ingesteld: er worden opdrachten gegeven over situaties waarmee artsen in het ziekenhuis of op de ambulance ook te maken krijgen.

Mondzorgkunde

Foto: ANP

Wat is het?

Wie mondzorgkunde gaat studeren, kan mondhygiënist worden.

Hoeveel inschrijvingen?

Op de Hogeschool Utrecht schreven 721 studenten zich voor deze studie in, terwijl er maar 100 plaatsen zijn. Ook op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is er een flink tekort aan plaatsen (70, terwijl er 327 studenten geïnteresseerd zijn).

Hoe ziet de opleiding eruit?

Ook deze opleiding is praktisch ingesteld: er zijn veel praktijklessen, en in het tweede jaar gaan de studenten aan de slag met echte patiënten. Je leert natuurlijk het vakwerk, maar ook hoe je met patiënten moet communiceren.

Tandheelkunde

Foto: ANP

Wat is het?

Tandheelkunde is de grote broer van Mondzorgkunde: het is een universitaire opleiding, je kunt er tandarts mee worden.

Hoeveel inschrijvingen?

Zo’n 413 studenten willen graag op de Radboud Universiteit de eerste stap zetten om tandarts te worden, terwijl er maar plaats is voor 67 mensen. Aan de Universiteit Amsterdam is het al niet veel beter: 387 studenten moeten hopen op een van de 79 plekjes.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Het beroep van een tandarts is uiteindelijk handwerk. Maar er komt ook veel wetenschappelijke studie bij kijken, onder meer over de motoriek – niet onbelangrijk voor een tandarts – en de psychologische aspecten van het vak. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de relatie tussen de tandarts en de patiënt.

Forensisch onderzoek

Foto: ANP

Wat is het?

CSI in het echt: je mag op zoek naar sporen op de plaats delict, of het laboratorium in om misdrijven op te lossen.

Hoeveel inschrijvingen?

Op de Hogeschool Amsterdam knokken 469 studenten om 80 plaatsen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Natuurlijk zijn vakken als Natuurkunde, Scheikunde en Biologie belangrijk. Maar er is ook veel aandacht voor de praktijk, zo verzekert de Hogeschool Amsterdam. Je krijgt hoorcolleges, maar die theorie pas je direct in bijvoorbeeld het lab toe.

Klinische technologie

Foto: ANP

Wat is het?

Op het snijvlak van een technische en medische opleiding: welke technieken kunnen we inzetten om een patiënt te helpen? Een geavanceerde scan, of een orgaan uit de 3D-printer?

Hoeveel inschrijvingen?

Op de Universiteit van Delft schreven 544 studenten zich in, terwijl in de collegezaal maar 100 stoeltjes klaarstaan. Op de Universiteit Twente heb je wat meer kans. Daar schreven 274 studenten zich in, terwijl er 130 plaatsen beschikbaar zijn.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De helft van de opleiding bestaat uit medische vakken, de helft uit technische. Ook hier is er een combinatie tussen hoorcolleges en praktijklessen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.