Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 23 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Gaan we op deze planeten buitenaards leven vinden?

Echt buitenaards leven hebben we nog niet gevonden, maar we zijn hard op weg. Een nieuwe ontdekking heeft onderzoekers nog meer hoop gegeven op het vinden van buitenaards leven. De studie is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Het gaat om planeten bij dwergster TRAPPIST-1, die door wetenschappers gespot zijn. Niet al te lang geleden bracht dezelfde groep onderzoekers het nieuws naar buiten dat ze drie planeten bij TRAPPIST-1 hadden ontdekt op een afstand van veertig lichtjaar. Dit bleken er echter meer te zijn nadat ze een betere blik op het planetenstelsel konden werpen met onder meer NASA’s Spitzer telescoop en ESO’s Very Large Telescope.

Gaan we op deze planeten buitenaards leven vinden?
Foto: EPA

Tenminste zeven planeten, waarvan er drie in zowel grootte als temperatuur vergelijkbaar zijn met de aarde, zouden zich om TRAPPIST-1 begeven. De wetenschappers in kwestie denken dat ze de planeten aan een nader onderzoek kunnen onderwerpen, omdat dwergsterren als TRAPPIST-1 een stuk kleiner en zwakker zijn dan onze zon.

Interessante naam voor een dwergster, trouwens. Die komt niet uit het niets. Hij komt van een Belgische onderzoeksgroep die in Chili onderzoek doet met een telescoop met die naam. TRAPPIST is de afkorting van Transiting Planet and Planetesimals Small Telescope.

Nader onderzoek

Naast de ontdekking van de zeven planeten op zich, zijn de wetenschappers verheugd dat ze het stelsel beter kunnen onderzoeken omdat de planeten geschikt zijn om te onderwerpen aan gedetailleerde karakterisering van hun atmosferen.

De reden dat wetenschappers denken dat er een kans bestaat op buitenaards leven op de planeten bij TRAPPIST-1, is de afstand die drie van hen hebben tot de dwergster: binnen het bewoonbare gebied. Net als het geval is op aarde, zouden er daarom ook oceanen kunnen zijn op deze planeten. Vloeibaar water is volgens wetenschappers een cruciaal element voor de aanwezigheid van leven op onze planeet.

Mocht je nu staan te trappelen om een alien afkomstig van Trappist-1e, -f of -g (de planeten waarop wellicht vloeibaar water stroomt) te ontmoeten, dan moeten we je helaas teleurstellen. De 40 lichtjaar die je zou moeten afleggen om TRAPPIST-1 te bereiken is voor de mens bijna niet te bevatten: het zou je zo’n anderhalf miljoen jaar kosten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gaan we op deze planeten buitenaards leven vinden?
Sluiten