Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 23 feb 2017

Jongeren ook blij zonder stemrecht

Generation What, het grote jongerenonderzoek, is voltooid. Wat vindt de Nederlandse millennial allemaal?

In twaalf Europese landen is vorig jaar het Europese jongerenonderzoek Generation What gehouden. Publieke zenders voerden de onderzoeken uit, in Nederland was dat BNN. In Metro kwamen in een serie al jongeren tussen de 18 en 35 jaar aan bod. Zij reageerden op vragen uit Generation What. Het onderzoek is nu afgerond, de uitkomsten bekend. Hoe staat het ervoor met de Nederlandse jongvolwassenen (12.000 deden er aan het onderzoek mee) en wat vinden zij?

1 Staat de Nederlandse jongere een beetje positief in het leven?

Ja hoor. Twee derde is van mening dat, ondanks de krediet-, klimaat- en vluchtelingencrisis, de toekomst er minstens zo goed uit zal zien als die van hun ouders. Jongeren in andere Europese landen zijn een stuk pessimistischer over hun toekomst. Het optimisme hier zorgt er wel voor dat de Nederlandse jongere bepaald geen grote drang heeft om een steentje aan de maatschappij bij te dragen.

2 Is de Nederlandse jongere in politiek geïnteresseerd?

Nauwelijks. 61 procent van hen was nooit lid van een politieke organisatie en heeft daar ook geen enkele interesse in. Opvallend: 56 procent van de jongeren geeft aan ook blij te kunnen zijn zonder stemrecht. Dit percentage ligt nergens in Europa zo hoog als in Nederland.

Generation What: Jongeren ook blij zonder stemrecht
Tim Hofman van BNN probeert Nederlandse jongeren juist naar de stembus te krijgen. / Arie Kievit | ANP

3 Is de Nederlandse jongere goed van vertrouwen?

In vergelijking met Europese leeftijdgenoten is er veel vertrouwen in instituties, politici, het leger, de politie en de rechtstaat. Echter: lager opgeleiden in ons land zijn wantrouwender ten aanzien van instituties, minder tolerant over migratie, zijn minder maatschappelijk en politiek betrokken en voelen zich in de Nederlandse samenleving minder gewaardeerd. 53 procent van de lager opgeleid is bereid mee te doen aan een grootschalige opstand tegen de generatie die de macht in handen heeft.

4 Hoe is de band van de Nederlandse jongere met de ouders?

De jongvolwassenen onderscheiden zich in Europa door een opvallend vertrouwelijke band met pa en ma. Moederskindjes, is zelfs een conclusie uit het onderzoek. De band met de vijftigers en zestigers, die Nederland momenteel besturen, is goed. Van onze jongeren is 67 procent Facebookvrienden met hun ouders (het Europese percentage is 42 procent). In Nederland praat 71 procent van de jongeren met hun vader en moeder over liefdesrelaties. Europees gezien is dat 50 procent.

5 Wat vindt de Nederlandse jongere van de Europese Unie?

21 procent van de millennials maakt het geen bal uit of Nederland wel of niet de EU zou verlaten. In Europees opzicht (gemiddeld 14 procent is onverschillig over de EU) is dat percentage hoog. 32 procent van de Nederlandse jongeren vindt Europa niks meer dan een continent, zonder verder politiek belang. Tegenover de eerder genoemde 21 procent, vindt 33 procent van onze jongeren wel dat de Europese Unie een noodzakelijk samenwerkingsverband is.

Geïnteresseerd in het hele onderzoeksrapport? Die vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jongeren ook blij zonder stemrecht
Sluiten