Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 27 feb 2017 / 07:12 uur

Dit zijn de grootste thema’s van de verkiezingen

Op 15 maart mogen we weer met z’n allen naar de stembus om te kiezen wie ons vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Maar liefst 28 partijen hebben hun kandidatenlijst ingeleverd bij de Kiesraad. De grote vraag is: waar gaan de verkiezingen deze keer over, wat zijn de belangrijkste thema’s? Metro zet er een aantal voor je op een rijtje.

1 Integratie

Vluchtelingen, immigratie en integratie zijn topics die volop in de schijnwerpers staan voorafgaand aan en tijdens de verkiezingen. Discussie is er onder meer over of de grenzen wel of niet dicht moeten en wie – als de grens wel open mag blijven – er wel welkom is in Nederland en wie niet. Een deel van de partijen van de komende verkiezingen is trots op het immigratieverleden van Nederland en wil menselijkheid benadrukken door vluchtelingen en immigranten te verwelkomen. Andere partijen zien het liever buiten de Nederlandse grenzen geregeld. De vluchtelingenproblematiek buiten Europa zorgt ervoor dat er gesteggel is over de verantwoordelijkheid van de opvang van de vluchtelingen: moet Nederland dat regelen, moet Europa daar afspraken over maken of moeten de landen van herkomst ervoor zorgen bijvoorbeeld? Duidelijk is wel dat zodra vluchtelingen in Nederland zijn, integratie en inburgering een belangrijk punt is. Hoe dat precies geregeld moet worden, is ook nog niet duidelijk: momenteel zitten sommige asielzoekers jarenlang te wachten op een verblijfsvergunning. Over één punt zijn de partijen het wel eens: als die verblijfsvergunning er eenmaal is, moet de ex-vluchteling in ieder geval goed Nederlands spreken.

2 Onderwijs

De vorige verkiezingen was de studiefinanciering een groot discussiepunt in de politiek. Deze keer lijken de partijen het er vooral over eens te zijn dat iedereen zou moeten kunnen studeren en dat de kwaliteit van het onderwijs moet verbeteren. Ook de staat van het bijzonder of het speciaal onderwijs baart sommige partijen zorgen: belangrijk is dat er geen enkele leerling thuis zit omdat er geen plek op school is. Bijzondere voorstellen zitten er ook tussen: een van de partijen stelt voor om een maximumaantal van vijfhonderd leerlingen per school in te voeren, een andere suggereert om een schooldag van negen tot vijf te laten duren en weer een andere neemt het Finse onderwijs als schoolvoorbeeld.

3 Veiligheid

Veiligheid, zowel nationaal als internationaal, is een van de belangrijkste thema’s deze verkiezingen, zeker gezien de aanslagen in Europa en de verhuftering van de samenleving. De roep om meer blauw op straat blijft klinken, maar de politiek pleit ook voor vermindering van de administratieve rompslomp voor agenten. Daar blijft het niet bij: ook de strafmaatregelen in Nederland moeten volgens sommige partijen onder de loep worden genomen: taakstraffen afschaffen wordt er geroepen, anderen pleiten voor minimumstraffen en weer anderen benadrukken dat levenslang gestraften nooit meer vrij mogen komen. Ook etnisch profileren is een aandachtspunt, maar hoe dat opgelost zou moeten worden, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Over de internationale veiligheid wordt minder gezegd, hoewel de oplossingen niet minder gedurfd zijn: wat te denken van het oprichten van een Navo-leger, Europees leger of het herinvoeren van de nationale dienstplicht?

4 Zorg

Niets zo vervelend als elke maand braaf je zorgpremie betalen, er nooit een beroep op hoeven doen en als dat dan toch een keer moet, je dan alsnog veel moet bijbetalen, niet in het ziekenhuis in de buurt terecht kan of simpelweg de benodigde medicijnen niet kunt krijgen in Nederland. Of wat vind jij ervan dat je als vader slechts een paar dagen verlof krijgt, terwijl je vrouw wekenlang thuis kan blijven om van de kleine te genieten? De zorg is en blijft duur en de behoefte aan zorg neemt steeds meer toe in Nederland dankzij de vergrijzing en het ouder worden van ons Nederlanders. De oplossing lijkt erop neer te komen dat we straks steeds meer zelf mogen gaan doen: oma en opa weer in huis nemen dus. Elke partij heeft een andere visie, behalve dan dat elk van hen roept dat de zorg belangrijk is en dat de marktwerking in de zorg wel wat minder mag.

5 Europa

Het gaat slecht in Nederland, de euro is alleen maar minder waard en wij weten zelf wel wat het beste voor ons is. Het zijn argumenten die de tegenstanders van de EU noemen om over te gaan tot Nexit: het verlaten van de EU door Nederland, net als de Britten gaan doen. Discussiepunt is nog steeds Turkije, maar ook de bijdrage die Nederland levert aan de financiën van de EU is een vraagteken. Verlaten van de EU heeft overigens nog wel wat voeten in de aarde en zou grote gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld de handel in Nederland: die gevolgen komen er wat magertjes vanaf in de verkiezingsprogramma’s.

6 Milieu en duurzaamheid

Duurzaamheid staat vooral bij de Partij voor de Dieren en GroenLinks prominent in het verkiezingsprogramma. Andere partijen noemen het zijdelings of in een paar regeltjes. Hoe Nederland het beste kan omgaan met milieuvraagstukken staat ter discussie. De een is vóór een kerncentrale, de ander is juist fel tegenstander en weer anderen zien het grootste voordeel in windmolens, terwijl anderen lyrisch zijn over zonnepanelen (en het subsidiëren daarvan). En wat te denken van elektrische auto’s en het stimuleren van het gebruik daarvan? In ieder geval kun je zelf al helpen door producten bij je lokale (groente)boer te kopen en vooral beducht te zijn op de wegwerpeconomie.

7 Oude dag

Nederland vergrijst: we worden steeds ouder en er komen steeds minder jonge mensen bij in vergelijking met vroeger. Dat zorgt voor hogere AOW-lasten, meer werkloze ouderen en ook meer werkloze jongeren doordat iedereen langer kan door blijven werken. Maar tot hoe lang je dan precies moet of kan doorwerken – en blijven solliciteren als je geen werk hebt – is nog de vraag. De huidige regering heeft te maken met een AOW-leeftijd van 67 jaar, die langzamerhand nog verder verhoogd zal worden. De grote vraag is of die leeftijdsgrens zal blijven bestaan, nog verder zal verschuiven of dat je straks toch fijn met je 65e kunt stoppen.

8 Issues

Behalve deze grote thema’s zijn er natuurlijk nog veel meer issues waar de politiek een mening over heeft en iets aan wil doen. Wat te denken van: Zwarte Piet, de publieke omroep, euthanasie voor ouderen en ernstig zieken, het invoeren van een basisinkomen voor iedereen, verbetering van het OV, subsidies voor culturele instellingen en organisaties, de uitbreiding van Schiphol of de Rotterdamse haven, donorregistratie, de maximumsnelheid, privacy, gekozen of benoemde burgemeesters en last but not least: de hypotheekrente-aftrek.

Verkiezingsprogramma

Meer weten? Check hier de verkiezingsprogramma’s van de tot nu toe nog 31 partijen.
VVD I PvdA I PVV I SP I CDA I D66 I ChristenUnie I GroenLinks I SGP I Partij voor de Dieren I 50PLUS I DENK I MenS en Spirit/Basisinkomen Partij/V-R I Forum voor Democratie I Vrijzinnige Partij I Ondernemers Partij I GeenPeil I Niet Stemmers I Lokaal in de Kamer I VNL (VoorNederland) I Vrouwen Partij I Libertarische Partij I Respect I Nieuwe Wegen I De Burger Beweging I Stem NL I Trots op Nederland I Piratenpartij I JEZUS LEEFT I Artikel 1

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de grootste thema’s van de verkiezingen
Sluiten