Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 21 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Zwanger in Amsterdam? Dat is niet zo handig

Ben je zwanger en woon je in Amsterdam? Dan heb je dikke vette pech, schrijft Het Parool. Een bevalling in de stad zit er naar alle waarschijnlijkheid namelijk niet in. Op de afdeling verloskunde is zo’n groot ruimtegebrek, dat er alleen in 2016 al 1262 zwangere vrouwen werden geweigerd.

Maandelijks moeten Amsterdamse ziekenhuizen honderden keren nee verkopen aan hoogzwangere vrouwen vanwege te weinig plekken op de afdeling verloskunde. Hans van der Schoot, voorzitter van de raad van bestuur van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis, zegt dat het ‘probleem’ is ontstaan na de sluiting van de afdeling verloskunde van het MC Slotervaart in 2015.

Hij zegt dat er geen adequaat plan was over hoe de sluiting moest worden opgevangen: „Ik zeg weleens gekscherend: opeens liepen er honderden zwangeren door de straten van Amsterdam, op zoek naar een plek om te bevallen.”

Uur bellen

Suzanne de Reijke van Verloskundigen Amsterdam Zuid zegt een zo’n krapte op de markt in twaalf jaar niet te hebben meegemaakt. Als verloskundige lukt het haar meestal wel om, soms na een uur te hebben gebeld, ergens in de hoofdstad een plek te vinden, maar het kan ook gebeuren dat een zwangere vrouw moet uitwijken naar Zaandam of Amstelveen. Gemiddeld moeten de verloskundigen drie tot vier ziekenhuizen bellen om een plekje voor de zwangere vrouw in kwestie te vinden.

Het vele bellen en zoeken levert extra werk en druk op voor de verloskundige, maar zorgt ook voor stress bij zwangere vrouwen. Wat als je voor je gevoel op springen staat, maar er geen plekje is in het dichtstbijzijnde ziekenhuis?

Regels rondom weigeren

Elke maand kloppen er nog steeds ongeveer vijfhonderd vrouwen bij het OLVG in Amsterdam aan om te bevallen, een kwart van hen wordt geweigerd. Uiteraard zijn voor het weigeren wel regels opgesteld. Als het om een acuut geval gaat, moet de aanstaande moeder in het ziekenhuis worden geholpen. Als het ziekenhuispersoneel echter verwacht dat de baby nog een paar uur op zich laat wachten, mogen ze de vrouw naar een ander ziekenhuis sturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zwanger in Amsterdam? Dat is niet zo handig
Sluiten