Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 16 jan 2017

Revolutie van scholieren tegen ‘t huidige onderwijs

Het middelbaar onderwijs moet compleet op de schop. Leerlingen worden in een keurslijf gestopt, de rekentoets is een plaag en de toekomst van scholieren staat op het spel.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren maakt zich ernstige zorgen en start maandag een revolutie. Omdat politici te weinig luisteren, gaat het LAKS proberen zelf de Tweede Kamer binnen te dringen.

,,Het onderwijs draait meer en meer om slagingspercentages en geld”, zegt voorzitter Sven Annen van het LAKS.

Grote problemen

„Individuele talentontwikkeling lijdt zwaar onder deze ontwikkeling. Het wordt tijd dat het onderwijs bij het fundament wordt aangepakt. Dagelijks zien wij de grote problemen die spelen in het onderwijs. Leerlingen moeten ten koste van alles zo snel mogelijk met een diploma van school. Slagingspercentages zijn heilig in Nederland.”

Die prestatiedrang van scholen is het LAKS een doorn in het oog. „Scoor je slecht, dan kom je als school niet hoog op de lijstjes en kun je de instroom van leerlingen en dus geld wel vergeten. Slecht presterende leerlingen worden niet gestimuleerd om hun talenten maximaal te ontplooien, maar als ‘probleemgeval’ bestempeld en belemmerd in hun verdere ontwikkeling. Dit verschrikkelijke rendementsdenken demotiveert leerlingen en ontneemt ze de kans op het onderwijs dat ze verdienen.”

Rekentoets

Ander heikel punt is de rekentoets. „De rekentoets is een verplicht onderdeel van het centraal examen”, zegt Annen. „Vanaf dit schooljaar telt de toets op het vwo zelfs mee in de kernvakkenregeling. Dit betekent dat je voor de vakken Nederlands, Engels, Wiskunde en de rekentoets maximaal één 5 mag halen. Gezien de cijfers van afgelopen jaar houdt dat in dat veel te veel scholieren niet zullen slagen. Je leert het hele jaar voor bepaalde vakken en aan het einde krijg je ineens een rekentoets waar je zomaar door kunt zakken. Dat is belachelijk!”

Verder dient het schaduwonderwijs van particuliere bureaus worden verboden. Hierbij krijgen leerlingen tegen hoge betaling extra begeleiding en examentraining. Ook moet volgens het LAKS de basisbeurs weer worden ingevoerd, zodat niet alleen kinderen van rijke ouders, maar alle kinderen de kans hebben om te studeren zonder dat ze een enorme studieschuld opbouwen.

Richting Kamer

Vertrouwen in de huidige politiek heeft het LAKS allang niet meer. Daarom gaat het zelf richting de Kamer. Niet onder de eigen naam overigens.

„LAKS is geen politieke partij en zal zich dus ook niet als politieke partij aanmelden. We doen blanco mee aan de verkiezingen. We krijgen dan alleen een nummer en geen naam. We hebben een lijst van 10 personen samengesteld.”

Omdat van de miljoen middelbare scholieren in Nederland vrijwel niemand al mag stemmen, hoopt Annen op studenten en ouders.

„Wat wij willen zal een grote verandering teweeg brengen in het onderwijs en daarmee een groot effect hebben op scholieren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Revolutie van scholieren tegen ‘t huidige onderwijs
Sluiten