Sander Schomaker
Sander Schomaker Nieuws 16 jan 2017 / 15:58 uur

Deze acht bezitten evenveel als 3,6 miljard mensen

De verhouding tussen arm en rijk komt steeds schever te liggen in de wereld. Volgens een rapport van Oxfam Novib bezitten de acht rijkste mensen op aarde inmiddels evenveel als de 3,6 miljard(!) armste mensen. Wie zijn deze acht bizar rijke mannen eigenlijk?

1. Bill Gates 70,35 miljard

Bill Gates is al 23 jaar achtereen de rijkste man van Amerika. De medeoprichter van Microsoft, ’s werelds grootste softwarebedrijf, concentreert zich al jaren op zijn goededoelenprojecten. Met de Bill & Melinda Gates Foundation probeert hij samen met zijn vrouw polio uit de wereld te helpen en malaria terug te dringen. Ondanks gigantische investeringen van zijn Foundation blijft Gates toch bovenaan de lijst van rijkste mensen staan. Gates verkoopt ieder jaar een gedeelte van zijn Microsoft-aandelen. Op dit moment heeft hij nog maar 2,5 procent van het bedrijf in handen.

2. Amancio Ortega 62,85 miljard

De Spanjaard Amancio Ortega is de oprichter van kledinggigant Zara en de rijkste man van Europa. Samen met zijn vrouw Rosalía Mera (waarvan hij inmiddels gescheiden is) begon Ortega in 1963 een klein familiebedrijf in kleding. Dat groeide uit en in 1975 begonnen zij het bedrijf Zara. In Spanje groeide Zara snel en in 1989 opende Ortega zijn eerste winkel in Amerika. Terwijl Spanje gebukt ging onder de crisis, wist Ortega van 2009 tot 2014 met aandelen van zijn beursgenoteerde bedrijf Inditex 40 miljard te verdienen. Tegenwoordig is hij teruggetreden als voorzitter van Inditex.

3. Warren Buffett 57,03 miljard

Een van de beroemdste investeerders is de Amerikaan Warren Buffett. ‘The Oracle of Omaha’ van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway staat bekend om zijn sobere leefstijl. Ondanks zijn vermogen woont de miljardair nog steeds in het huis in Omaha dat hij in 1958 kocht voor 31.500 dollar. Zijn bedrijf Berkshire heeft aandelen in American Express, Coca-Cola en is eigenaar van Geico, Fruit of the Loom en Dairy Queen. Ook Buffet geeft veel geld weg aan goede doelen. Zo gaf hij afgelopen jaar voor ruim 2,5 miljard euro aan Bill & Melina Gates Foundation.

4. Carlos Slim 46,9 miljard

Carlos Slim staat nog steeds op de vierde plaats in de top tien van rijkste mensen op aarde. Toch zal de Mexicaan niet graag terugkijken op het jaar 2016. In de afgelopen twee jaar liep de miljardair harde klappen op met zijn Latijns-Amerikaanse telecomreus America Movil. Door veranderde regels in Mexico en de zwakke peso verloor Slim maar liefst 25 miljard euro. Ook de verkiezing van Donald Trump als president van Amerika was voor niemand duurder dan voor Slim. De Mexicaan zag zijn fortuin in vier dagen na de verkiezing van Trump met 5 miljard slinken.

5. Jeff Bezos 42,40 miljard

Jeff Bezos van Amazone verdiende het afgelopen jaar het meest in de top tien van de rijkste mannen. In totaal steeg het vermogen van Bezos de afgelopen veertien maanden met bijna 20 miljard euro. Bezos groeide op bij zijn moeder en zijn stiefvader, een Cubaanse immigrant die hem adopteerde. In 1994 had Bezos een lucratieve baan bij een hedgefonds in New York, maar daar stopte hij mee toen hij op het idee kwam om boeken online te gaan verkopen. Inmiddels verkoopt Amazone alles wat consumenten begeren.

6. Mark Zuckerberg 41,83 miljard

Mark Zuckerberg is de jongste en zeker bij millennials de bekendste miljardair uit de top acht. Zuckerberg richtte Facebook op toen hij slechts 19 jaar oud was. Toen hem in die tijd een miljard dollar werd geboden voor zijn bedrijf, weigerde hij. Zuckerberg besefte dat Facebook veel meer waard zou worden als hij het bedrijf in eigen beheer hield. Samen met zijn vrouw Priscilla Chan heeft hij beloofd om 99 procent van zijn fortuin tijdens hun leven weg te geven aan goede doelen.

7. Larry Ellison 40,9 miljard

De Amerikaan Larry Ellison begon vroeger met het bouwen van databases voor de CIA. In 1977 startte hij samen met twee vrienden zijn eigen bedrijfje met 2000 dollar als inleg, waarvan 1200 dollar van Ellison was. Uiteindelijk werd dit Oracle Corporation, een Amerikaanse multinational in computertechnologie. In mei van vorig jaar schonk hij de Universiteit van Zuid-Californië 200 miljoen dollar voor kankeronderzoek. Ellison stapte terug als CEO van Oracle, maar blijft als voorzitter en hoofd technologie gewoon aan de touwtjes trekken.

8. Michael Bloomberg 37,52 miljard

De Amerikaan Michael Bloomberg is een miljardair, maar steunt de Democratische partij. Hij is de voormalige burgemeester van New York en steunde Hillary Clinton in haar race om het Witte Huis met Donald Trump. Ook Bloomberg is vrijgevig. Zo doneerde hij onder andere 4 miljard aan ‘gun control’ en onderzoek naar klimaatverandering. Bloomberg heeft nog steeds 88 procent van de aandelen van het bedrijf dat hij oprichtte in eigen beheer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze acht bezitten evenveel als 3,6 miljard mensen
Sluiten