Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse doodt zichzelf na beelden diefstal op tv

Een 68-jarige vrouw heeft zichzelf vorige week van het leven beroofd. Dit deed zij kort nadat beelden van haar in het programma ‘Onder de Loep’ van RTV Oost werden uitgezonden. Op de beelden was te zien hoe de vrouw een portemonnee stal van een tien jaar ouder slachtoffer.

Het gebeurde in de Xenos in Oldenzaal (Twente), schrijft Tubantia. Daar vergat een 78-jarige vrouw haar portemonnee bij de kassa. De klant achter deze vergeetachtige winkelbezoekster is de 68-jarige vrouw. Zij ziet dat de vrouw haar portemonnee vergeet, maar zegt niets, vervolgens neemt zij de portemonnee mee.

Update: De vrouw heeft zich inmiddels gemeld bij de politie.

Posted by RTV Oost on Thursday, January 12, 2017

Beelden van het vergrijp werden op donderdag 12 januari uitgezonden in het programma ‘Onder de Loep’, een opsporingsprogramma van RTV Oost. Dit heeft de vrouw klaarblijkelijk zo geschaad, dat zij zelfmoord pleegde.

Gevoelige kwestie

Het uitzenden van dit soort beelden, waar overtreders op te zien zijn, is altijd een gevoelige kwestie. In dit geval heeft het Openbaar Ministerie ervoor gekozen de beelden uit te zenden, en staat volgens Tubantia nog steeds achter die keuze.

De portemonneedief was een gewone vrouw zonder strafblad, ze gaf zichzelf dan ook direct aan bij de politie. Justitie verwijderde de video daardoor, maar voor de vrouw was het al te laat. In het huidige tijdperk verspreidt informatie zich soms sneller dan gewenst en de video stond op allerlei plaatsen op internet.

Online beledigingen

Hierdoor kreeg de vrouw heel veel beledigingen om haar oren, de dag daarna pleegt ze zelfmoord. Of de zelfdoding volledig toe te rekenen is aan het uitzenden van de beelden, kan achteraf uiteraard moeilijk met honderd procent zekerheid worden vastgesteld. De familie van de vrouw heeft het OM wel gevraagd eens kritisch te kijken naar de criteria voor het uitzenden van dit soort, herkenbare beelden.

Ernst Pols, van het Openbaar Ministerie, zegt hierover dat dit de eerste zelfdoding zou zijn die mogelijk een verband heeft met een opsporingsprogramma en de digitale reacties die daarop volgden. Binnen het OM is het verhaal bekend, maar er komt geen overleg of dit gevolgen moet hebben.

Regels

Uiteraard zijn er wel regels voor het uitzenden van dit soort beelden. Er moet rekening gehouden worden met de privacy en de nasleep op internet. De privacy mag wel iets geschonden worden, zolang dit in verhouding staat tot het vergrijp dat op de beelden te zien is.

Het OM in Oost Nederland zegt dat dit hier het geval is en de beelden uitgezonden mochten worden. De familie en directe omgeving van de vrouw is het daar niet mee eens. Ze zijn verontwaardigd dat iemand zo herkenbaar in beeld wordt gebracht voor het stelen van ‘slechts’ een portemonnee. Wat vind jij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.