Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 28 jan 2017

Barcelona neemt maatregelen tegen vele toeristen

Even een weekendje shoppen of een midweek genieten van de zon, Barcelona is voor veel Europeanen de ideale vakantiebestemming. Toch is de stad zelf daar ondertussen wel een beetje klaar mee en worden er zelfs maatregelen genomen om de toeristenstroom een beetje te drukken, schrijft NOS.

Om de overlast die men in de stad ervaart terug te dringen, wordt er een bouwstop ingevoerd voor toeristenaccommodaties. Er mogen geen nieuwe hotelkamers en toeristenappartementen worden gebouwd in het centrum. Ook worden er geen nieuwe licenties meer uitgegeven om een kamer te kunnen verhuren via bijvoorbeeld Airbnb.

Illegale slaapplekken

Barcelona biedt met de huidige, legale accommodaties al onderdak voor 125.000 toeristen, onderverdeeld in 75.000 hotelbedden en 50.000 slaapplekken in appartementen. Daarnaast wordt er geschat dat er ook nog eens 50.000 illegale slaapplekken zijn voor toeristen.

De illegale plekken bestaan dan vooral uit bewoners die op eigen houtje een kamer verhuren. „Aan de rand van de stad mogen er nog 4.000 nieuwe bedden bijkomen, maar dan is het afgelopen”, zegt correspondent Edwin Winkels tegen de NOS.

Verkiezingsbelofte

De bewoners van Barcelona klagen al langer over de overlast die wordt veroorzaakt door toeristen. Naast de overlast, gaan ook de huurprijzen van de huizen heel erg omhoog doordat woningen als vakantie-optrekje worden aangeboden. „De nieuwe burgemeester Ada Colau wil de eigen burgers weer recht geven op een leefbare stad, dat was haar belangrijkste verkiezingsbelofte” voegt Winkels toe.

De grote verliezer in dit verhaal is natuurlijk de toeristensector, die is absoluut niet blij met het nieuwe besluit. Toeristen zijn op dit moment goed voor veertien procent van het inkomen en 100.000 banen in de stad. „Hotelketens Hyatt en Four Seasons hebben zelfs al projecten afgeblazen, omdat ze de grote obstakels vrezen. Daardoor kunnen de prijzen van overnachtingen stijgen, wat toeristen afschrikt” zegt een woordvoerder.

Inspectie

Volgens de toeristensector is dit de verkeerde aanpak van het probleem. Het grote deel van de 32 miljoen toeristen die per jaar naar Barcelona komen, blijven er niet slapen. Vaak komen mensen een dagje winkelen en gaan ze weer weg. Ook zou de illegale verhuur hierdoor toenemen.

Daar heeft het stadsbestuur al iets op bedacht: het aantal inspecteurs dat de illegale verhuur controleert, groeit van 20 naar 110.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Barcelona neemt maatregelen tegen vele toeristen
Sluiten