Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 12 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Huizenprijzen stijgen enorm, vooral in Amsterdam

Wie afgelopen jaar besloot dat het tijd was om eens te beginnen met huisje-boompje-beestje en een eigen stulpje te kopen, heeft flink meer betaald dan in 2015. In bijna alle gemeenten van Nederland stegen de huizenprijzen flink, namelijk met 8,9 procent.

Duur Amsterdam

Vooral wonen in Amsterdam is een stuk duurder geworden, zo blijkt uit cijfers van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs). Daar betaalde je 22,9 procent meer voor een woning dan een jaar eerder. Ook in veel gemeenten om de hoofdstad heen was er een flinke groei te zien, omdat veel mensen door de hoge prijzen in de hoofdstad in de omliggende gemeenten op zoek gingen.

Opvallend is dat in de drie andere grote steden – Den Haag, Utrecht en Rotterdam – de prijzenstijging onder het gemiddelde ligt.

Meer verkocht

Dat de huizen zoveel duurder zijn geworden, heeft onder andere te maken met de grote vraag. Er werden in 2016 maar liefst vijftien procent meer huizen verkocht dan het jaar ervoor. „Ik verwacht dat we dit jaar nog ruim vijf procent groei zullen zien”, zegt voorzitter Ger Jaarsman. „Aan de andere kant worden er te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen. Daardoor stijgen de woningprijzen relatief hard. En dat maakt het voor starters nóg moeilijker om een passende woning te kopen, zeker met de geldende strikte financieringsregels.”

2016 was hoe dan ook een recordjaar. „Nooit eerder hebben onze makelaars in één jaar tijd bijna 165.000 woningen van eigenaar helpen wisselen. Dat is ruim het dubbele van de jaren 2011, 2012 en 2013”, aldus Jaarsman.

Kort aanbod

Een bijkomend gevolg is dat de huizen gemiddeld een stuk korter te koop staan aangeboden, slechts 2,5 maand, waar dit voorheen ruim drie maanden was. Ook staan er überhaupt een stuk minder woningen in de verkoop, hetgeen een prijsstijging alleen maar verder in de hand werk. Kortom, wie zijn eigen plekje wil kopen, kan misschien beter nog even een jaartje wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.