Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 12 jan 2017 / 14:37 uur

Zo mag je je kind dus níet noemen

Daan en Anna. Niet geheel verrassend zijn dat de namen die vorig jaar het vaakst als winnaar uit de strijd tussen kersverse vaders en moeders kwamen.

Maar buiten deze normale namen, hebben ouders tegenwoordig vaak de neiging hun kind een wel erg speciale naam te geven. Veel BN’ers zijn er bijvoorbeeld dol op. Zo heten de kinderen van Angela Schijf Bloem, Mensje en Zus en Patrick Lodiers is de vader van Otis Cornelis Brussel en Toots Thaddeus Afrika.

Ze bestaan

Tigerlily Bella Grace, Benjahmin Kingsley, Elijah Jeremiah, Phoenix Ray, Jesiah Dox, Sion Jethro, Goud, Rocci en meisjes die Piet heten. Ze bestaan allemaal echt.

Emile Ratelband maakte het erg bont. Hij wilde zijn kinderen Rolls Royce en Tsjakkalotte noemen. Maar dat ging de ambtenaar van de burgerlijke stand toch echt te ver. Rolls en Royce werden als achternamen gezien en die mogen niet als voornaam worden gebruikt. Bovendien vond de ambtenaar het dermate rare namen dat volgens hem het gevaar van pesten op de loer lag.

Overigens vond Ratelband dat een zeer slecht argument. „Pesten? Nou en. Daar ben ik ook erg voor, want dan leren die dotjes al vroeg hoe het leven in elkaar zit”, schijnt hij toen tegen journalisten te hebben gezegd. Een van Ratelbands kinderen heet inmiddels Frans, maar heeft als roepnaam Rolls.

Dit mag niet

Maar wat mag nu eigenlijk wel en niet in Nederland op het gebied van naamgeving?

Volgens het Meertens Instituut hanteren wij in dit land de wet ‘alles mag, behalve…’. Alle voornamen zijn toegestaan, behalve twee uitzonderingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet. Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley mogen wel en er zijn dan ook kinderen die zo heten.

Ongepast

Maar ‘ongepast’. Wat is dat dan precies? Dat ligt aan de ambtenaar van dienst. Die mag bepalen of een naam al dan niet ongepast is. Naast Ratelband stuitten de ouders van Geisha in 1985 in Groningen op verzet, maar opmerkelijk genoeg werd die naam door dezelfde ambtenaar in 1990 wel geaccepteerd. Eind 1997 werd in Amsterdam Miracle of Love geweigerd. Een rechter vond echter dat de naam wel geaccepteerd moest worden, maar dan wel verbonden door verbindingsstreepjes, dus Miracle-of-Love.

Lange naam

Met betrekking tot het aantal te geven namen kent de Nederlandse wet officieel geen beperkingen. Hooguit kan een ambtenaar de naam weigeren bij een extreem aantal namen, omdat hij de naam dan ongepast vindt. De langste naam waar wij bij Metro op stuitten is Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick (50 tekens), maar wellicht heeft iemand een kennis met een nog langere naam.

Overigens is het voor Nederlandse stadionspeakers ook niet te hopen dat Miglennjaydion-Nazairenican (27 tekens) ooit het betaalde voetbal gaat halen…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zo mag je je kind dus níet noemen
Sluiten