Job Halkes
Job Halkes Binnenland 12 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Schimmels kweken in lab in oude Tropicana

Op de plek waar vroeger de kleedhokjes en lockers van het Tropicana te vinden waren, opent volgende week BlueCity Lab officieel de deuren. In dit deel van BlueCity is een nat en een droog laboratorium gevestigd. Het doel is om organismen te kweken in het natte laboratorium en deze vervolgens tot een product te verwerken in het droge deel.

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt door de drie initiatiefnemers Loeke Molenaar (24), Emma van der Leest (25) en Jente de Vries (29). „We hebben een nat laboratorium voor de organismen met een aparte clean room, zoals je dat ook in biomedische laboratoriums kent. Daar kweken we echt dingen vanuit de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het kweken van schimmels. De wortels daarvan zijn brandwerend en waterafstotend. Dat is ideaal voor nieuw isolatiemateriaal of verpakkingsmateriaal. Maar de schimmel moet dan wel echt dood zijn.”

Om er ook echt een product van te maken, is een droog laboratorium nodig. „Dat is een plek waar alles wel lekker vies mag worden. Dan moet je denken aan snijmachines en 3D-printers. Het is de bedoeling om wat in het natte lab wordt gekweekt om te zetten in iets bruikbaars”, aldus Molenaar. „Daar kunnen we echt prototypes maken.” Volgens haar is het uniek dat de twee labs naast elkaar liggen. „Dat vind je nergens. Wij zijn ook een open lab en iedereen is van harte welkom om te kweken of onderzoek te doen.” Naast de twee labs komt er later ook een keuken, waar mensen moleculair kunnen koken. Denk daarbij aan no-waste soep of bier gemaakt uit restafval.

Veel belangstelling

Over belangstelling hebben de drie vooralsnog niet te klagen. „We hebben ook al een wetenschapper op bezoek gehad die parelmoer wil kweken. Hij weet hoe dat moet en wij kunnen helpen om dat groots aan te pakken. Want parelmoer is uitermate geschikt voor het coaten van auto’s.” Naast wetenschappers en biodesigners zijn ook scholen geïnteresseerd. „Maar ook studenten willen hier graag aan de slag, net als andere huurders in het pand.”

Zelf heeft Molenaar geen herinneringen aan het Tropicana als zwembad. „Alle drie hebben we hier nooit gezwommen, haha. Maar mijn vriend heeft me wel uitgelegd hoe het in elkaar zat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.