Vick ten Wolde
Vick ten Wolde Nieuws 4 jan 2017

Droomreis in duigen door paspoortdrama Schiphol

Je staat op het punt om een mooie reis te maken, maar dan verdwijnt je paspoort uit een van de bakken waar iedereen zijn persoonlijke eigendommen in moet plaatsen tijdens de veiligheidscontrole van Schiphol.

Studiereis

Het overkwam Jamie (20), toen zij op de eerste dag van het nieuwe jaar op het punt stond te vertrekken naar Los Angeles om daar een half jaar te gaan studeren. „Het was erg druk en ik had heel veel spullen bij me. Ik moest alles verdelen over meerdere bakken en raakte daardoor het overzicht kwijt. Mijn waardevolle spullen lagen daardoor ook langer dan normaal voor het grijpen.”

Paspoort kwijt

Nadat Jamie de beveiligingsprocedure had doorgelopen, was haar paspoort inclusief boardingpass kwijt. „Ik zag meteen dat mijn paspoort er niet was en die lag ook niet tussen mijn andere spullen.” Jamie vroeg het beveiligingspersoneel of ze naar camerabeelden kon kijken. ‘Nee dat kan niet’, zei de beveiliger tegen haar. ‘Kijk, als het nou ging om een duur horloge, dan kunnen er wel beelden worden bekeken.’ Een medewerker reageert: ‘Wij werken op de automatische piloot, dus het komt weleens voor dat er iets kwijtraakt.’

Enige tijd later kreeg Jamie eindelijk iemand te spreken die direct voor Schiphol werkte, maar ook hij werkte moeizaam mee. „Ik vroeg naar zijn naam, maar die gaf hij niet”, zegt Jamie. „Die man zei dat als mijn paspoort niet tussen de loopband bij de veiligheidscontrole ligt, zij niks meer voor mij kunnen doen.” Jamie probeerde het voorzichtig nog een laatste keer en vroeg of hij toch nog naar de camerabeelden wilde kijken, nadat duidelijk was dat haar paspoort niet tussen de loopband lag. De man antwoordde haar: ‘Ik snap niet waarom je nou zo doorgaat over die beelden. Wat denk je dat zoiets oplevert? Het terugkijken kan gewoon niet. Daarvoor moeten wij toestemming krijgen van justitie, helemaal in Den Haag. Dat doen we niet voor dit soort zaken. En als iemand je paspoort heeft meegenomen, dan zal het uiteindelijk opduiken bij de Koninklijke Marechaussee.’

Camerabeelden

„En zo ging hij maar door”, zegt Jamie. „Toen ik hem met tranen in mijn ogen nog eenmaal vragend aankeek, zei hij: ‘Je hebt toch niks aan die beelden. Je kan wel zien of het een vrouw is of dat iemand een groen shirt draagt, maar je kan geen gezichten herkennen. Daarnaast draaien de camera’s ook rond, dus is de kans klein dat je iemands stappen vanaf het moment van binnenkomst kunt traceren.’ Jamie: „Ik vroeg toen of ze dan niet altijd alles filmden. Een collega van hem grapte toen en zei: ‘Ja, dat is ook wat we willen dat je denkt’. Ik voelde mij totaal niet serieus genomen.”

„Toen ik aan de Marechaussee op Schiphol vroeg of ze de beelden wilden terugkijken, zeiden ze daar dat ik weinig kans zou maken en dat mijn zaak onderaan de stapel zou worden geschoven”, vertelt Jamie. Er moet volgens de Marechaussee sprake zijn van een opsporingsindicatie voordat er aangifte gedaan kan worden. „Ik kon precies een tijd en locatie aangeven, maar geen specifieke omschrijving van een persoon, daar had ik de beelden voor nodig. En die kreeg ik niet.”

Onderzoek

Uiteindelijk heeft de 20-jarige studente geen aangifte kunnen doen. De Marechaussee denkt er het hare van: „Als iemand zijn of haar paspoort is kwijtgeraakt bij de veiligheidscontrole van Schiphol, dan zijn wij daar niet verantwoordelijk voor.” Schiphol is inmiddels goed op de hoogte van de stand van zaken en is met een onderzoek bezig. Reacties volgen nog. Jamie moet achter een nieuw paspoort en visum aan. Het kan nog weken duren voordat ze haar studiereis kan gaan maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Droomreis in duigen door paspoortdrama Schiphol
Sluiten