Daisy Heyer
Daisy Heyer Entertainment 4 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Moeder op je 50e: kan dat wel?

Zangeres Janet Jackson (50) is 3 januari bevallen van haar eerste kindje, het jongetje Eissa. Een woordvoerder heeft de bevalling bevestigd aan People.

De leeftijd waarop Jackson nog een kind krijgt, zorgt voor gemengde reacties. Een groot deel van het publiek feliciteert de zangeres met de geboorte van haar zoontje, maar critici menen dat Jackson toch echt ‘te oud’ is om nu ‘pas’ moeder te worden. Terwijl dat op zich geen probleem hoeft te zijn, volgens opvoedkundige Inah Ritsema. „Medisch gezien is het natuurlijk beter om een kind op jonge leeftijd te krijgen, maar oudere moeders hebben als voordeel dat ze al veel hebben meegemaakt en daardoor meer levenservaring hebben.”

Meer levenservaring

„Als je wat ouder bent, dan denk ik aan veertig plus, en moeder wordt, heb je al een carrière”, vervolgt Ritsema. „Je hebt waarschijnlijk al verschillende relaties gehad, meer vaardigheid om het geluk naar je toe te trekken… Daardoor ben je ‘opvoedingsrijp’. Generaliseren is in dit geval ontzettend moeilijk. Er zijn moeders van 22 jaar die onwijs veel opvoedkundig talent hebben, maar het is niet dat een vrouw van 50 jaar dat niet kan hebben.”

Opvoedkundige en kinderpsycholoog Tischa Neve is het daarmee eens. „Je hebt ook heel jonge moeders die zich gedragen alsof ze al 50 jaar zijn. Je kunt niet zeggen dat het pedagogisch gezien slecht is. Er zijn ook oma’s die om de een of andere reden een jong kind moeten opvoeden. Als een kind jong is, zal hij of zij waarschijnlijk niets van de leeftijd van de opvoeder merken, op latere leeftijd kan het wellicht voor problemen zorgen.”

Nadelen

Ritsema noemt als nadeel aan het op oudere leeftijd moeder worden dat een oudere vrouw wellicht sneller moe is, omdat de lichamelijke fitheid achteruit gaat. Met het feit dat jongeren steeds later volwassen worden, volgens Ritsema rond 24 jaar, kan dat voor problemen zorgen. „Omdat je langer energie nodig hebt in je leven. Maar ook dat hangt af van de persoon waar het om gaat. Naar mijn mening moeten we het op oudere leeftijd moeder worden vooral niet gaan problematiseren.”

„Het is in het geval van Jackson een duidelijke keuze die een persoon maakt”, vervolgt Neve. „Ik zie daar niet echt een groot bezwaar in. Het gaat om wie je bent en wat je doet. Zolang je als ouder leuke dingen kunt doen met je kind, is er weinig aan de hand.” Ritsema: „Leef en laat leven en ga gewoon met respect met elkaar om. Dat is veel belangrijker dan de leeftijd van een ouder.”

Andere oude moeders

Hoewel Janet Jackson met haar 50 jaar op dit moment de kroon spant, is zij lang niet de enige ‘oude’ celebritymoeder. Metro zet er een paar voor je op een rijtje.

Gwen Stefani. / Getty Images
Gwen Stefani. / Getty Images

Gwen Stefani kreeg haar zoontje Apollo Bowie Flynn in 2014 op haar 44e. Ze raakte onverwachts zwanger van het jongetje, vertelde ze in 2015 in een interview met InStyle.

Uma Thurman. / Getty Images
Uma Thurman. / Getty Images

Actrice Uma Thurman beviel in 2012 op 42-jarige leeftijd van een dochter. Het was het derde kind voor de actrice, voor wie haar zwangerschap een absolute verrassing was.

Marcia Cross. / Getty Images
Marcia Cross. / Getty Images

Actrice Marcia Cross, die we voornamelijk kennen van Desperate Housewives, kreeg op haar 44e een vruchtbaarheidsbehandeling en werd zwanger van haar tweelingdochters Eden en Savannah. In een interview met Daily Mail uit 2012 gaf zij aan dat op latere leeftijd zwanger worden niet echt een aanrader is. Ze noemt het een wonder dat ze haar tweeling heeft gekregen.

Kelly Preston. / Getty Images
Kelly Preston. / Getty Images

Kelly Preston, actrice en de vrouw van John Travolta, werd in 2010 op 48-jarige leeftijd moeder van zoontje Benjamin. Een jaar daarvoor overleed hun 16-jarige zoon aan een beroerte.

Halle Berry. / Getty Images
Halle Berry. / Getty Images

Op 41-jarige leeftijd beviel Halle Berry van haar eerste kindje, Nahla. Berry was 47 toen ze haar tweede kind Maceo kreeg, samen met Olivier Martinez.

Celine Dion met haar tweeling. / Getty Images
Celine Dion met haar tweeling. / Getty Images

Celine Dion werd op op haar 42e in 2010 moeder van de tweeling Eddy en Nelson, nadat een aantal andere IVF-pogingen steeds mislukten. De vader van de kinderen, Rene Angelil, overleed in januari 2016 op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.