Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 14 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Doodstraf niet in het verkiezingsprogramma van SGP

De doodstraf komt niet in het verkiezingsprogramma van de SGP. Daarvoor hadden een aantal SGP’ers wel gepleit, maar tijdens een verkiezingscongres werd het voorstel weggestemd, meldt het AD. In voorgaande programma’s was de doodstraf wel opgenomen.

Voor aankomende Tweede Kamerverkiezingen heeft de SGP echter een slogan die moeilijk samen gaat met de doodstraf: ‘Voor het leven’. Die slogan is voornamelijk gericht op de strijd tegen euthanasie en abortus, maar daardoor sneuvelt dus wel de doodstraf in het partijprogramma.

Gods wil

Een aantal SGP’ers was het daar niet mee eens, en riep op om de doodstraf weer in het programma op te nemen. „Wijk niet af van onze Bijbelse kernwaarden”, zei onder meer Dirk van der Sluis, voorzitter van de lokale SGP-partij Zwartewaterland. Hij stelt dat de doodstraf invoeren ‘Gods wil’ is.

Het partijbestuur was het daar echter niet mee eens, en riep de leden op om tegen te stemmen. Dat advies werd overgenomen. Maar of de SGP nu ook daadwerkelijk niet meer voor de doodstraf is, is onduidelijk. Het standpunt staat nog wel in het beginselprogramma, en ook op de website van de politieke partij wordt de doodstraf nog altijd genoemd.

Homohuwelijk

„De mens is geschapen naar het beeld van God”, zo staat op de website te lezen. „Vanuit dit vertrekpunt – de hoge waardigheid van de mens als beelddrager van God – volgt dat de overheid (rechter) gerechtigd is om bij ernstige levensdelicten de doodstraf toe te passen.”

Overigens wordt ook het afschaffen van het homo-huwelijk niet meer expliciet in het SGP-programma genoemd. Er wordt nu gesproken over een ‘klassiek gezin met vader, moeder en kinderen’, dat moet worden vastgelegd in de Grondwet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.