Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 14 dec 2016

Staakt-het-vuren in Aleppo blijkt van korte duur

Hoewel de Syrische regering en de rebellen dinsdag onverwachts een akkoord bereikten, waarbij de rebellen en hun familieleden een vrije vlucht kregen, is de evacuatie nog altijd niet op gang gekomen. Volgens The Guardian trokken aanhangers van president Bashar al-Assad met veel geweld door enkele wijken.

Luchtaanvallen

De nieuwste berichten zijn dat er in de wijken die in handen waren van de rebellen ook woensdag weer nieuwe vuurgevechten zijn ontstaan. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt zelfs dat er weer luchtaanvallen worden uitgevoerd op het oostelijke gedeelte van de stad.

Wie staakt-het-vuren – dat werkt bereikt met behulp van Turkije (dat de rebellen ondersteunt), Rusland en Iran – heeft geschonden is nog onduidelijk. Beide partijen wijze nu vooral naar elkaar. Mevlüt Çavuşoğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, sprak woensdagochtend nog met zijn Iraanse collega om het bestand in stand te houden en de evacuatie alsnog te laten plaatsvinden. Maar dat bleek een vruchteloze poging.

5.000 man

De groep die woensdagmorgen naar de provincie Idlib had moeten worden gebracht, is ongeveer zo’n 5.000 man groot. Bij grens van Oost-Aleppo stonden een twintigtal bussen te wachten tot ze het gebied in mogen om de mensen op te halen, deze zijn inmiddels weer teruggekeerd naar de garage.

De chaos op dinsdagavond zou een halfuur tot een uur hebben aangehouden. De Russische minister van Defensie, Sergej Lavrov, verkondigde toen nog, dat daar enkele opstandelingen de kiem in moesten worden gesmoord. Volgens hem zou het tot het eind van de week duren voordat alle vormen van verzet helemaal zijn uitgebannen, maar dat lijkt gezien de huidige ontwikkelingen zeer onwaarschijnlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Staakt-het-vuren in Aleppo blijkt van korte duur
Sluiten