Rens Oving
Rens Oving Nieuws 5 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Plofkrakers breken vaker in en gebruiken explosieven

Een ramkraak, een brand en een ernstige mishandeling in Kerkdriel. Allemaal te wijten aan vijf inbrekers die het in de nacht van zondag op maandag op een geldautomaat in een winkel hadden voorzien.

In dezelfde nacht was het raak in Amsterdam-West waar een plein werd afgezet toen een plofkraak mislukte. De rovers kozen het hazenpad nadat ze ontdekt waren door agenten. Daarbij lieten ze wel hun nog niet-ontplofte explosieven achter op straat.

Het was even rustig met het aantal plofkraken, maar sinds een half jaar is het weer vaker raak. Met de twee kraken in een nacht tijd lijkt de plofkraak weer terug van weggeweest.

Maatregelen

In 2012 en 2013 werden bijna 300 geldautomaten geramd, gekraakt of opgeblazen. Daarmee was de maat vol. Er kwamen paaltjes voor geldautomaten op straat om het rammen onmogelijk te maken. Ook werden geldautomaten sterker en uitgerust met verfbommen, die de biljetten na diefstal onbruikbaar maken.

Dat werkte. Het werkte zelfs zo goed dat in 2014 het aantal plofkraken met twee derde daalde. Helaas weken de plofkrakers wel uit naar het buitenland. Vooral de oosterburen kregen het zwaar te verduren. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen was het dit jaar al meer dan honderd keer raak en de dieven gingen er opvallend vaak vandoor in auto’s met een Nederlands kenteken.

Terug van weggeweest

Het zou gaan om een paar honderd Nederlandse criminelen die bereid zijn naar het oosten te trekken. De Duitsers werken inmiddels actief samen met de Nederlandse politie om hen dwars te zitten. Toeval of niet, maar sinds dit jaar is het ook in ons land weer vaker raak.

Een groep die zich specialiseert in het openbreken van pinautomaten die in supermarkten staan, sloeg al tientallen keren in Nederland toe. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) werd in het eerste half jaar van 2016 41 keer geprobeerd om een geldautomaat leeg te roven. Bij 22 daarvan werd een inbraak gepleegd om bij een pinautomaat te komen. Meer dan welk jaar ook.

Zware explosieven

In eerste instantie werden snijbranders gebruikt om de apparaten open te krijgen. Maar volgens de Nationale Politie lijkt die methode uit de mode te raken. De laatste maanden worden zware explosieven gebruikt om automaten open te blazen.

Ook in Amsterdam werden zulke zware explosieven aangetroffen dat negen woningen ontruimd moesten worden. De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest eraan te pas komen om de springstof onschadelijk te maken.

In Kerkdriel slaagden inbrekers erin om een winkel binnen te dringen. Hier werd later een snijbrander aangetroffen die gebruikt kan worden om pinautomaten open te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.