Metro
Metro Nieuws 23 dec 2016 / 16:45 uur

OV-chipkaart wordt genderneutraal

Waarschijnlijk heb je nooit zo gelet op de geslachtsaanduiding op je OV-chipkaart, maar vanaf volgend jaar gaat de ‘m’ of ‘v’ van de kaarten verdwijnen. Dat hebben de ministers van Veiligheid en Justitie en Onderwijs besloten.

Ook op de stempas voor verkiezingen, op veel studentenpasjes en in post en formulieren van veel scholen en gemeenten verdwijnt de geslachtsaanduiding. Ministers Ard van der Steur en Jet Bussemaker vinden dat de registratie en vermelding van het geslacht in veel gevallen niet nodig is.

Genderneutraal

Vanaf volgend jaar worden deze pasjes dus genderneutraal, maar ook gemeenten gaan hun inwoners voortaan aanschrijven met enkel de voor- en achternaam. Het kabinet hoopt het leven van onder meer transgenders, mensen die zich niet thuis voelen in de sekserol die hun bij hun geboorte is aangemeten, zo te vergemakkelijken. „Verplichte geslachtsregistratie dwingt mensen in hokjes waarin ze zich niet altijd thuis voelen”, aldus COC-voorzitter Tanja Ineke vorig jaar.

COC

Steeds meer instellingen nemen deze stap. Zo stemde de gemeente Utrecht al voor genderneutrale toiletten, en werd er al langer gepleit voor het afschaffen van het verplicht vermelden van geslacht, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een paspoort. Het COC pleit al langer voor afschaffing van geslachtsregistratie en werd eerder al gesteund door partijen als de VVD en PvdA.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
OV-chipkaart wordt genderneutraal
Sluiten