Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 27 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Ouderen online: internet populair onder 75-plussers

Ze groeiden niet op met het wereldwijde web, maar 75-plussers maken er nu meer dan ooit gebruik van. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Waar vier jaar geleden iets meer dan 40 procent van de Nederlanders boven de 75 jaar thuis toegang had tot internet, is dat dit jaar opgelopen tot 60 procent.

Van pc naar tablet

De ouderen komen niet alleen online op een computer, ze doen het ook steeds vaker via een smartphone of tablet. In 2012 had tien procent van de 75-plussers zo’n apparaat in huis, vier jaar later was dat 30 procent.

Onder 65 tot 75-jarigen is het aantal bezitters van smartphones en tablets zelfs ruim verdubbeld. Van deze oudere Nederlanders heeft inmiddels 65 procent een telefoon met internet en 60 procent maakt gebruik van een tablet.

E-mailen en zoeken

Maar wat doen de ouderen allemaal op het wereldwijde web? Negen op de tien 75-plussers gebruiken het internet om mails te versturen. Rond de 70 procent zoekt informatie over diensten en internetbankieren.

Ook het winkelen is populair onder de ouderen: 60 procent doet dit via het internet. Dit zorgt soms voor grappige situaties, blijkt uit de screenshots die Popsugar maakte van online shoppende ouderen die op Facebook om hulp vroegen:

Ouderen online: internet populair onder 75-plussers
Bron: Reddit-gebruiker mbritt74 via Imgur

Wat doe je als je graag gebeld wil worden door Walmart? Precies, dan zet je gewoon een berichtje op de Facebookpagina van de keten.

Ouderen online: internet populair onder 75-plussers
Bron: Reddit-gebruiker mimi149 via Imgur

Een bestelling plaatsen is niet altijd even makkelijk.

Ouderen online: internet populair onder 75-plussers
Bron: Reddit-gebruiker cosmosclover via Imgur

De eerlijkheid van deze Facebookgebruiker op leeftijd valt ook te prijzen. In dit bericht biecht Mary aan haar vriendin op dat zij gek wordt van alle berichten:

Ouderen online: internet populair onder 75-plussers
Bron: Reddit-gebruiker cle1110 via Imgur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.