Steven Musch
Steven Musch Nieuws 27 dec 2016 / 17:55 uur

Israel breidt nederzettingen uit na VN resolutie

Ondanks een resolutie die vrijdag door de Verenigde Naties is aangenomen, gaat Israel onverstoord door met het uitbreiden van de nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Woensdag neemt de gemeenteraad van Jeruzalem aanvragen in behandeling voor de bouw van honderden nieuwe huizen in delen van de stad die sinds 1967 zijn bezet door Israel. De verwachting is dat de bouwvergunningen verleend zullen worden.

Dat terwijl de resolutie die afgelopen vrijdag werd aangenomen door de VN Veiligheidsraad juist eist dat er een einde komt aan de bouw in de nederzettingen in de door Israel bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Israel is echter woedend over die resolutie en lijkt zich er niets van aan te trekken.

Ook het besluit van de Verenigde Staten, één van de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad, om zich te onthouden van een stem, viel niet in goede aard bij Israel. De VS zijn traditioneel gezien een trouwe bondgenoot van Israel, maar de regering van Obama is een uitgesproken tegenstander van het nederzettingenbeleid.

Vredesoverleg verder bemoeilijkt

Toch lijkt de bouw in de nederzettingen gewoon door te gaan. Alleen al in Oost-Jeruzalem worden er naar alle waarschijnlijkheid binnenkort 390 nieuwe huizen bij gebouwd. Hierdoor wordt het vredesoverleg met Palestina, dat al twee jaar lang stil ligt, nog verder bemoeilijkt.

Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn er dit jaar al 1506 vergunningen verleend voor de bouw van huizen in Oost-Jeruzalem, terwijl het vorig jaar om 395 huizen ging. Bovenop die 1506 huizen zouden nu dan nog 390 nieuwe huizen komen.

Nederzettingen zijn illegaal

Israel ziet Jeruzalem in z’n geheel als de hoofdstad van het land, maar de internationale gemeenschap is het daar niet mee eens. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een Palestijnse staat, waar de bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook onderdeel van is.

In totaal wonen er echter zo’n 570.000 Israeliërs in nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Verenigde Naties zijn die nederzettingen in strijd met het internationaal recht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Israel breidt nederzettingen uit na VN resolutie
Sluiten