Rens Oving
Rens Oving Nieuws 7 dec 2016 / 15:33 uur

Jongeren lopen de deur bij de huisarts plat

Blakend van gezondheid, in de kracht van hun leven en nog jaren verwijderd van de gebreken die ouder worden met zich meebrengen. En toch lopen jongeren de deur van de dokter plat. En dat is vaak nog onnodig.

Het blijkt uit onderzoek dat Neprofarm, brancheorganisatie voor gezondheidsproducten, deed onder meer dan 1000 Nederlanders.

Drie kwart op spreekuur

Van de onderzochte leeftijdsgroepen blijken de jongste volwassenen, 18 tot 24 jaar, het vaakst naar de huisarts te gaan. Drie kwart van de jongeren maakte in het afgelopen jaar minimaal een keer de tocht naar de spreekkamer. Alleen de oudste groep, 55 jaar en ouder, komt daar met 71 procent bij in de buurt.

Hooikoorts

Vooral hooikoortsklachten en vergelijkbare allergieën zijn voor jonge mensen een opvallende reden om naar de dokter te gaan. Dat is ook niet zo vreemd. Allergieën ontwikkelen zich aan het einde van de tienerjaren en zijn rond het twintigste levensjaar op hun hoogtepunt. Voor jongeren, die deze klachten heftig en voor het eerst ervaren, is een bezoekje aan de huisarts in de hoop op een medicijn best te begrijpen.

Jongeren bezoeken verder de huisarts met spier- of gewrichtspijn, vermoeidheid en klachten als somberheid en neerslachtigheid. Daarin verschillen ze niet gek veel van de rest van de Nederlanders.

Onnodig

Onder ouderen komen dergelijke klachten net zo goed veel voor. Al hebben dertigers, veertigers en vijftigers wel vaker last van nervositeit en spanning. En gaan de 55-plussers vaak naar de dokter omdat ze maar blijven hoesten.

Veel van de huisartsbezoekjes blijken achteraf onnodig. In de helft van de gevallen waarin een jonge patiënt hoopte op een recept, kreeg hij of zij dit uiteindelijk niet mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jongeren lopen de deur bij de huisarts plat
Sluiten