Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 6 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Alicia ‘te zwart’ om roetveegpiet te spelen

Vier jaar lang speelde Alicia Suárez uit Utrecht met veel plezier voor Zwarte Piet bij een groot bedrijf, maar dat is nu afgelopen. Het bedrijf wil volgend jaar alleen nog met roetveegpieten werken en de uit Colombia afkomstige Alicia past met haar van nature donkere huidskleur niet in dat plaatje.

Roetveeg

„Vlak voor het feest begon, werd mij medegedeeld dat ik volgend jaar niet meer hoef te komen omdat er dan alleen nog met roetveegpieten gewerkt wordt”, vertelt Alicia aan Metro. „Als ik dat ook zou doen, zou ik toch worden geassocieerd met een Zwarte Piet en dat wil dat bedrijf niet meer.”

Uit privacyoverwegingen wil Alicia de naam van het bedrijf niet noemen, maar ze was er kapot van toen ze de mededeling kreeg, vertelt ze. „Ik heb het feest gewoon meegevierd, maar na afloop zat ik in de auto en dacht ik alleen maar: wat erg, wat érg is dit. Natuurlijk heb ik er veel over gehoord, maar dat het me nu zelf overkomt, had ik gewoon niet verwacht. Ik ben boos en verdrietig, het voelt alsof ik een trap heb gekregen. Ik vind het zó leuk om voor Piet te spelen! En het is ook maar een keer per jaar.”

Donkere mensen die voor Zwarte Piet spelen; je hoort het misschien niet vaak, maar ze zijn er wel. Onlangs nog maakte de 12-jarige Nederlandse Julia Sophie, zelf ook getint, een video waarin ze vertelt gek te zijn op het sinterklaasfeest, en graag als Piet mee wil lopen in de optocht, maar dat door alle discussie rond het wel of niet afschaffen van Zwarte Piet eng geworden vindt.

Sylvana

Alicia is niet bang, maar vindt dat er ook ruimte moet zijn voor mensen die zo denken als zij. „Als mensen Zwarte Piet niet leuk vinden, prima, maar laat mensen die het wel leuk vinden in hun waarde. Er wordt kennelijk van mij verwacht dat ik aan de kant van Sylvana Simons ga staan, maar dat is gewoon mijn mening niet. Ik vind Zwarte Piet niet racistisch en ken ook genoeg andere donkere mensen die die mening delen. Ik krijg zelfs van bekenden op Curaçao te horen: wat gebeurt daar allemaal bij jullie?”

Alicia is blij dat de sinterklaasperiode er na 5 december weer voor een jaar op zit, omdat ze de gebeurtenissen dan allemaal even op zich in kan laten werken. Het liefst zou ze tot haar dood Zwarte Piet blijven spelen, maar zoals het nu gaat, wordt haar dat onmogelijk gemaakt. Alicia is er nog niet over uit of ze ook stappen tegen het bedrijf gaat ondernemen. „Ik denk erover om in ieder geval een brief te schrijven naar de hogere raad van het bedrijf. Afhankelijk daarvan onderneem ik misschien nog meer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.