Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 2 dec 2016
Leestijd: 1 minuut

Aluminium fiets? Helaas, jij krijgt geen groen licht

Verkeerslichten die via een detectielus de aankomende fietsers opmerken en dan op groen springen, herkennen nagenoeg geen fietsen met een aluminium frame.

En waarom reageert het verkeerslicht niet op een aluminium fiets? Ruud Kymmell van Ziut, een bedrijf dat verkeerslichtenregelinstallaties verkoopt, legt dit uit aan de Vogelvrije Fietser van de Fietsersbond. „Een detectielus is een spoel in de weg. Als een metalen voorwerp door de spoel wordt gehaald, wekt dat een inductiespanning op. Zo wordt een fiets opgemerkt. Het soort metaal bepaalt de verandering van het magnetisch veld. Aluminium wil niet zo goed een spanning opwekken. Daarom is die slechter te detecteren dan een stalen fiets.”

Afstelling

Maar het is niet zo dat een aluminium fiets helemaal niet wordt opgemerkt. Dat is afhankelijk van de afstelling van de detectielus en het onderhoud ervan. Het gewicht van de fiets heeft er dus niets mee te maken. De Fietsersbond raadt aan te klagen bij de gemeente als je opmerkt dat jouw fiets niet wordt gedetecteerd. Wellicht is er sprake van achterstallig onderhoud of kan de detectielus ’gevoeliger’ worden afgesteld.

Maar wees gerust, er zijn nog genoeg stoplichten die gewoon via een star schema werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.