Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 11 nov 2016 / 20:10 uur

Vanaf volgend jaar geen Zwarte Piet meer in België

In België, het enige land dat naast Nederland en een aantal van haar voormalige koloniën ook aan Sinterklaas doet, zullen vanaf 2017 nergens meer Zwarte Pieten te zien zijn.

Terwijl er in Nederland extra maatregelen worden getroffen uit angst voor protesten vóór of tegen Zwarte Piet tijdens de Sinterklaas-intocht, hebben onze zuiderburen hun besluit al genomen. ‘Het is gedaan met Zwarte Piet’, schrijft het Nieuwsblad.

Pietenpact

Hoe? Door het ‘Pietenpact’ dat verschillende Vlaamse media, speelgoedwinkels en onderwijsinstanties ondertekend hebben. Daarin gaan de organisaties ermee akkoord om geen volledig zwartgeverfde Pieten meer toe te laten aan de zijde van Sinterklaas. De culturele organisatie deBuren is initiatiefnemer en wil dat elke verwijzing naar donkere mensen verdwijnt.

Genoeg alternatieven

De organisatie wil „een oplossing voor het spelende probleem dat vooral in Nederland tot heftige emoties leidde”. Er zijn genoeg alternatieven waar in België groeiend draagvlak voor is, stelt deBuren.

Met het Pietenpact wil de organisatie „de vele mensen die al aan oplossingen werken met elkaar verbinden”. Ook wil het een breder gedragen Vlaams-Nederlandse beweging creëren die een warme en eigentijdse Sinterklaasviering voor ogen heeft, zo vertelt de organisatie aan VTM Nieuws.

Vrije invulling

De organisaties hebben alle vrijheid om het kinderfeest naar eigen wens in te vullen: met of zonder Pieten, met roetvegen of regenbogen op hun gezicht of juist Pieten zonder schmink – het kan allemaal. Zo lang er maar geen volledig zwartgeverfde Pieten aanwezig zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vanaf volgend jaar geen Zwarte Piet meer in België
Sluiten