Rens Oving
Rens Oving Nieuws 21 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Tonijn in blik is nog vaak een fout visje

Het is samen met zalm en haring de meeste gegeten vis van Nederland. Bijna elk huishouden heeft wel een blikje tonijn in de voorraadkast staan. Helaas is de kans groot dat met dat blikje het uitsterven van de smakelijke tonijn een stukje dichterbij is gekomen.

Want ondanks mooie woorden en beloftes is er bar weinig veranderd aan de duurzaamheid van gevangen tonijn. Volgens Greenpeace, dat zich baseert op cijfers die door de tonijnverkopers zelf werden aangeleverd, worden nog steeds op grote schaal schadelijke lokvlotten ingezet om de vis te vangen. Van de zeven onderzochte merken bliktonijn bevatten vijf voor meer dan de helft lokvlottonijn.

Wat is lokvlottonijn?

Om gemakkelijk tonijn te vangen, worden de vissen gelokt met een vlot midden op zee. Maar zo’n lokvlot trekt niet alleen tonijn aan. Kleine vissoorten denken dat het vlot bescherming biedt en verzamelen zich onder de constructie. Dit lokt weer grotere vissen en roofvissen aan, waardoor zich al snel een complete viswereld rondom het vlot vormt.

Na een tijd wachten komen de vissersschepen langs om alles rondom het vlot te vangen. Daarbij worden ook andere soorten dan alleen tonijn, waar het om te doen is, gevangen en gedood. Ook jonge tonijnen, die nog niet groot genoeg zijn om te verkopen, worden gedood en kunnen zich zo niet voortplanten.

Omstreden

Deze manier van visvangst is niet verboden, maar wel omstreden en aan banden gelegd. Bij John West wordt de meeste tonijn zo gevangen, ook andere grote merken als Deep Blue en Princess doen het nauwelijks beter. Bij Rio Mare en de huistonijn van de Lidl, Nixe, gaat het wel iets beter, maar ook hier is meer de helft lokvlottonijn.

En dat terwijl John West en Princess in 2011 nog beloofden dat ze lokvlotten helemaal zouden uitbannen. Princess kwam hier in 2014 al op terug. John West blijkt dit nu ook bij lange na niet te gaan redden.

Van de lijn

Een alternatief is er gelukkig wel, lijngevangen tonijn. Hierbij worden de vissen uit het water gehaald met een hengel. Zo weet je zeker dat je alleen de vis vangt die je uiteindelijk ook wilt doorverkopen. Als je tonijn in blik koopt, kun je dit zien, als het goed is staat er dan ‘pole and line’ op het blik.

Van de onderzochte blikjes bleek alleen het Nederlandse merk Fish Tales deze methode voor alle tonijn te gebruiken.

Toch tonijn eten?

Niet alleen de manier van vissen, ook het soort tonijn in blik is van belang. Wil je zeker zijn dat je geen bedreigde soort koopt, let dan op het MSC-keurmerk.

Blauwvintonijn, die ernstig bedreigd wordt, komt inmiddels niet meer in blikvorm voor, maar je moet hem ook zeker niet op een andere manier eten. Geelvintonijn kun je beter ook maar rust laten, deze soort is in de meeste zeeën zwaar overbevist.

Volgens het MSC-keurmerk is alleen de Albacore tonijn, zonder schuldgevoel te eten. In sommige gebieden doet ook de skipjack, of gestreepte, tonijn het nog goed. Van de door Greenpeace onderzochte blikjes bleken alleen de blikjes van Fish Tales, John West en Rio Mare geen overbeviste tonijnsoorten te bevatten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.