Rens Oving
Rens Oving Nieuws 29 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Jan Dijkgraaf brengt een ode aan de trein

Metro-columnist Jan Dijkgraaf zette sinds hij zijn rijbewijs haalde nooit meer een voet in de trein. Totdat hij op een druilerige zondagmiddag besloot dat hij de file zat was. Hij reisde een jaar lang zoveel mogelijk met het openbaar vervoer en schreef een boek dat leest als een liefdesverklaring aan de trein. „Ik had niet verwacht zo weinig ellende mee te maken.”

De vrijheid, de baas zijn over je eigen leven, dat je altijd weg kan wanneer jij dat wil, dat is voor Jan Dijkgraaf de grootste luxe van een eigen auto. Sinds hij die vrijheid met het halen van zijn rijbewijs, ergens in het begin van de jaren 80, wist te verwerven zwoer hij de trein af. Tot hij vorig jaar besloot om de auto te laten staan.

„Een uur wachten op Amsterdam Duivendrecht, het is het ergste wat ik heb meegemaakt in een jaar tijd. En ik heb een keer een afspraak gemist. Een keer maar. En dat was niet erg, want ik kon NS de schuld geven. Ik baal er eigenlijk van dat ik nooit op een veldbedje op Utrecht Centraal heb hoeven overnachten. Wanneer maak je nou zoiets mee? Dat is toch een avontuur?”

Na een jaar treinen schreef Dijkgraaf zelfs een opgewekt boek, Treinreizen voor beginners. Sta je in en drukke trein, tegen elkaar aangeperst, bedenk dan dat je in ieder geval niet vast staat op een snelweg. Je kunt drinken op de kerstborrel, je kunt werken als het rustig is, appen, sms-en en facebooken dat het een lieve lust is en je maakt nog eens wat mee, is zijn boodschap.

File is echt niet beter

„Geloof me, ik weet heel goed dat het niet allemaal even leuk is. Vertraging is altijd balen. Je kunt niet zelf bepalen hoe laat je weggaat. Om nog maar te zwijgen over de toiletten, die zijn echt te smerig om normaal te gebruiken. Maar het alternatief, uren in de file staan, is echt niet beter.”

Daar komt bij dat de trein heel veel voordelen heeft, ‘je moet ze alleen willen zien’, denkt Dijkgraaf. Zelfs voor de gevorderde treinreiziger heeft hij nog wel wat tips.

Altijd blijven lachen

„Lach om wat je allemaal om je heen ziet. Er zijn zoveel vreemde mensen waar je je over kunt verbazen. En maak het leuk voor elkaar. Iedereen loopt altijd te klagen over NS, maar uiteindelijk hebben we het meeste last van andere mensen. We zijn in Nederland gewoon onfatsoenlijk en dat merk je in de trein, daar kom je een partij aso’s tegen. En dat zijn meestal geen vervelende jongeren, maar keurige volwassenen. Als we meer rekening met elkaar houden, dan wordt het voor iedereen leuker.”

https://twitter.com/jndkgrf/status/802441360435539968

Na een jaar treinreizen besloot Dijkgraaf om een kortingskaart te nemen. Als dankzij zijn boek meer automobilisten vaker de trein nemen, is dat helemaal mooi meegenomen. ,,Die moeten dan wel in de eerste klas gaan zitten, want anders hebben we daar alsnog last van.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jan Dijkgraaf brengt een ode aan de trein
Sluiten