Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 16 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

47 babykrokodilletjes ontdekt in Egyptische mummie

Maar liefst 47 gemummificeerde babykrokodillen zijn bij toeval gevonden in een Egyptische krokodillenmummie. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden deed de unieke ontdekking tijdens de voorbereiding van de nieuwe tentoonstelling.

Voor de nieuwe tentoonstelling over het oude Egypte besloot het museum een 3D-app te ontwikkelen waarbij het publiek een ‘digitale autopsie’ kan uitvoeren op de mummie. Hiervoor werd de drie meter lange ‘reuzenkrokodil’ uitgebreid gescand in het AMC in Amsterdam.

Egyptische krokodillenmummie in de CT-scan bij het Amsterdams Medisch Centrum (foto: Mike Bink)

De Egyptologen van het museum verwachtten geen verrassingen, aangezien de drieduizend jaar oude krokodil in 1996 al gescand werd. Toen toonde de CT-scan aan dat er twee jonge krokodillen in de mummie zaten. „Dat er met high-tech 3D-scans en een interactieve visualisatie zoveel babykrokodillen ontdekt werden, was een grote verrassing, ook in wetenschappelijk opzicht.”

Offerritueel

Ondanks dat de vondst van de tientallen gemummificeerde babykrokodillen een verrassing is, hebben de Egyptologen wel een vermoeden waarom dit destijds gedaan is. Zo kan er verwezen worden naar het oud-Egyptische geloof in verjonging en nieuw leven na de dood. Het kan ook zo zijn dat er één grote krokodil nodig was, maar deze niet beschikbaar was, waardoor de oude Egyptenaren deze oplossing bedachten voor een succesvol offerritueel. Met behulp van stukjes hout, proppen linnen, plantenstengels en touw heeft de mummie de vorm van één grote krokodil gekregen.

De krokodillenmummie (collectie en foto: Rijksmuseum van Oudheden)

In het oude Egypte werden tal van dieren na hun dood gemummificeerd. Dit werd vaak gedaan als eerbewijs aan een bepaalde godheid die zich in een dierenlichaam kon manifesteren. Krokodillen dienden zo als geschenk voor de god Sobek.

Mummificeren

Het mummificeren gaat als volgt in zijn werk: eerst worden de organen uit de buik gehaald. Daarna wordt het lichaam gedroogd, waarna er hars en olie in de buik gestopt wordt. „Soms werden er al dan niet gemummificeerde babykrokodillen of eieren van krokodillen op de rug of in de bek van de grote krokodil geplaatst”, weet Scientias.

De krokodillenmummie met daarin meerdere gemummificeerde babykrokodillen komt weinig voor. Wereldwijd is er slechts één ander geval bekend. Deze mummie is in het bezit van het British Museum in Londen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
47 babykrokodilletjes ontdekt in Egyptische mummie
Sluiten