Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 20 okt 2016

Wanbetalers ontkomen aan fiscus door nieuw kenteken

Heb jij een kentekenplaat met een combinatie van twee letters, drie cijfers en nog een letter? Dan heb je grotere kans om weg te komen met wanbetaling. De Belastingdienst herkent deze kentekens namelijk niet goed.

Al tijdens politieacties in 2013, toen de eerste bestelwagens met de nieuwe kentekens de weg op gingen, bleek dat het systeem van de fiscus problemen had met het herkennen van de nieuwe platen. Dat probleem bleek dit jaar nog steeds niet helemaal opgelost, waardoor mensen met deze kentekenplaten makkelijker wegkomen met wanbetaling dan mensen met een oudere auto.

Foutmarge

„In het aflezen van de kentekens zit altijd een kleine foutmarge, bijvoorbeeld doordat letters erg op elkaar lijken”, legt Heleen Haverkort van de Belastingdienst aan Metro uit. „Het klopt inderdaad dat er bij de nieuwe kentekens een grotere foutmarge optrad, daarom zijn we nu bezig met het updaten van de camera’s om ervoor te zorgen dat die foutmarge weer minimaal wordt.” Haverkort benadrukt wel dat de meeste wanbetalers met het nieuwe kenteken alsnog worden gepakt. „Ruim driekwart van deze kentekens wordt gewoon afgelezen.”

De Belastingdienst maakt gebruik van camera’s op de weg om wanbetalers te traceren. Zij worden vervolgens langs de kant van de weg gezet, waarbij sommigen zelfs hun auto in moeten leveren. In totaal rijden er ruim een miljoen voertuigen met de nieuwe kentekens in Nederland, waarvan ruim 240.000 personenauto’s. De Belastingdienst kan geen uitspraken doen over het misgelopen geld als gevolg van de problemen, omdat er meer redenen kunnen zijn waardoor het aflezen niet goed gaat – bijvoorbeeld doordat sommige letters erg op elkaar lijken.

Nieuwe apparatuur

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat aan de krant weten nieuwe apparatuur aan te schaffen die de kentekenplaten wel moet herkennen. Wanbetalers die in het bezit zijn van een auto met de nieuwe platen komen niet zomaar weg, ook met behulp van incassobureau’s kunnen zij in de kraag worden gevat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wanbetalers ontkomen aan fiscus door nieuw kenteken
Sluiten