Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 17 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Vissers redden baby’s in bakfiets van verdrinking

Een bizarre maandagmiddag aan de Vliet in Leidschendam voor twee helden en een geschrokken moeder. André en Henk, vissers van beiden 69 jaar, hebben namelijk vier kinderen gered uit een bakfiets die in het water was beland.

Volgens Omroep West twijfelde André die middag geen moment, hij rende naar de fiets toe, trok zijn jas en schoenen uit en sprong het water in, achter de kinderen aan. De bakfiets reed zo’n 50 meter van waar de mannen zaten te vissen het water in. „We zaten te vissen toen mijn maat riep: ‘daar gaat iets mis!’”, vertelt André.

Goede samenwerking

De mannen gaven alles wat ze in zich hadden om zo snel mogelijk bij de bakfiets te komen. André sprong in het water, Henk bleef op de kant om de kinderen van hem over te pakken. Hij zat op zijn knieën met zijn visnet en uitgestrekte armen. Het visnet nam hij mee, zodat de oudere kinderen zich daaraan konden vastklampen.

„André was de aangever, ik trok ze de kant op”, vertelt Henk, ook 69 jaar oud, aan West. De vrouw die de bakfiets bestuurde, probeerde het voertuig uit alle macht boven water te houden. Ondertussen haalde André twee peuters uit de wagen en gaf ze aan zijn maat op de kant.

Nog niet klaar

Met deze twee kinderen op de kant dachten Henk en André de situatie gered te hebben, maar toen begon de vrouw in paniek te roepen dat er nog twee baby’s in de bak zaten.

„Die hadden we helemaal niet gezien”, vertelde André geschrokken. De baby’s zaten voor in de bak, onder een een zeiltje en waren inmiddels al een aardige tijd onder water. „Ze zaten ook nog eens vastgesnoerd”, vertelt André, „dus het duurde even voordat ik ze eruit kreeg. Vraag me niet hoe, maar het is gelukt.”

Dat het gehuil van een baby ineens een immens opluchting kan zijn, weet Henk. „Gelukkig begonnen ze meteen te krijsen toen ik ze op de kant hees”, vertelt hij. „Dus ik denk dat het redelijk met ze gaat. Dat hoop ik tenminste.” De twee peuters en twee baby’s zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De vissende vrienden zijn echt wel trots op wat ze hebben gedaan, maar ze willen de eer delen. „Er kwam een dame langs, die zette meteen haar autootje aan de kant”, zegt André. „Zij heeft echt heel kordaat opgetreden!”

Verwarming voor de kinderen

Henk is het helemaal met zijn vriend eens en voegde daar nog aan toe: „Ze heeft de verwarming van haar auto aangezet en die kinderen opgevangen. De baby’s even op de rug geklopt, daar kwam nog het nodige water uit.”

Helden

De mannen noemen zichzelf dan wel geen helden, als zij daar niet zaten te vissen, was het misschien heel anders afgelopen voor de kinderen. „Daar wil ik niet aan denken”, zegt een geëmotioneerde André. „Het dringt sowieso nog niet echt tot me door, maar het huilen staat me nader dan het lachen. Mijn knieën heb ik ook nog steeds niet onder controle, ik sta gewoon te trillen. Ik ga zo maar eens naar huis. Een warme douche pakken.”

Een uur later hoorden de mannen dat de kinderen buiten levensgevaar zijn. André was volgens Omroep West hoorbaar opgelucht, hij zou hebben gezegd: „Sorry, hoor, ik sta gewoon te janken hier.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.