Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 17 okt 2016 / 17:55 uur

Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN

Martijn, Marguérite, Elian en Thijs zijn de vier jongeren die kans maken om Nederland dit jaar te vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties (VN). Twee van hen mogen aan de slag als jongerenvertegenwoordiger. De ene winnaar gaat naar de VN in New York, de ander woont de klimaattop in Marrakech bij. NJR (het jongerennetwerk van ons land) maakt op maandag 24 oktober tijdens de Nacht van de VN in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam bekend wie naar de VN gaan. Is dat Martijn of Marguérite (kandidaten Duurzame Ontwikkeling voor de Klimaattop) en is dat Elian of Thijs (kandidaten Algemene Vergadering)? De vier stellen zich hier aan je voor en hopen vanaf nú op je stem (sms of via www.jongerenvertegenwoordigers.nl, op beide categorieën kun je stemmen).

Met Rutte in de klas

Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN
Martijn.

Martijn Visser (23) uit Wageningen. Studeert Forest and Nature Conservation, is studenten-assistent en bestuurslid REEFolution Foundation. Kandidaat Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.

In mijn ideale wereld…

Dansen mens en dier saampjes rond een boom op liedjes van John Lennon. Maar ik zal reëel blijven en me richten op de volgende doelen: duurzaam consumeren wordt de standaard, in plaats van een daad uit overtuiging. Organisaties en bedrijven zetten zich in voor mensen, niet enkel andersom. Met name industriële landen nemen hun verantwoordelijk bij het aanpakken van vervuiling. Zo dansen onze kinderen weliswaar niet met dieren rond bomen, maar er zullen in elk geval nog kinderen, dieren en bomen zijn.

Slachtoffers van milieuvervuiling

Ik wil jongerenvertegenwoordiger worden omdat…

50 procent van de wereldbevolking bestaat momenteel uit mensen jonger dan 30 jaar. Deze groep wordt zwaar ondervertegenwoordigd in de huidige beleidsvoering. Dat terwijl wij zowel de grootste slachtoffers van milieuvervuiling zullen zijn, als diegenen die de problemen inventief kunnen aanpakken. Met mijn generatie wil ik me inzetten voor een betere wereld en de functie van Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling is daarvoor perfect.

Stelling: lunch met minister-president Rutte of een debat met vmbo’ers?

Ik heb begrepen dat Mark Rutte elke week een paar uur vrijmaakt om les te geven aan een vmbo-klas. Laat mij daar maar eens aanschuiven, dan kunnen de leerlingen en ik hem vertellen hoe jongeren over duurzaamheid denken.

Stem? SMS 5040 MARTIJN

Eerst jongeren, dan politici

Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN
Marguérite.

Marguérite Willemsen (19) uit Delft. Studeert Civiele Techniek en deed vrijwilligerswerk met alzheimerpatiënten. Kandidaat Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling.

In mijn ideale wereld wil ik…

Dat duurzaamheid in het Nederlandse onderwijs een veel grotere rol gaat spelen. Ik denk aan interactieve lessen, waarbij leerlingen actief meedenken over duurzaamheidsvraagstukken. Ze kunnen bijvoorbeeld uitzoeken hoeveel elektriciteit, gas en water hun school verbruikt. Vervolgens kan en plan worden gemaakt en uitgevoerd om dit verbruik te verminderen en de school te verduurzamen. Moderne technologieën, zoals zonnepanelen, kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. In mijn ideale wereld worden jongeren ook actief door politici betrokken bij het maken van het duurzaamheidsbeleid.

Naar jongeren luisteren

Ik wil jongerenvertegenwoordiger worden omdat…

Ik een passie heb voor duurzaamheid en politiek en omdat ik het heel belangrijk vind dat er naar jongeren wordt geluisterd als het om duurzaamheid gaat. Het gaat om hún toekomst, het is daarom logisch dat zij de kans krijgen hierover mee te denken en het proces van duurzame ontwikkeling vaart te geven. Omdat veel duurzaamheidskwesties een globaal karakter hebben, wil ik ook veel samenwerken met jongerenvertegenwoordigers uit andere landen. Samen staan we sterk.

Stelling: lunch met minister-president Rutte of een debat met vmbo’ers?

Het debat. Ik wil als jongerenvertegenwoordiger eerst met jongeren praten en daarna met politici. Zelf houd ik ook erg van debatten, ik kijk ernaar uit om te horen wat er leeft onder jongeren. Ik ben zeer benieuwd naar de ideeën van vmbo’ers over het aanpakken van duurzaamheidsvraagstukken. Uit ervaring weet ik dat jongeren heel inventief en oplossingsgericht zijn, en dat is precies wat we nodig hebben.

Stem? SMS 5040 MARG

Plek voor alle volkeren

Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN
Elian.

Elian Yahye (18) uit Leiden. Studeert Internationale Betrekkingen en Organisaties en geeft bijles aan middelbare scholen. Kandidaat Jongerenvertegenwoordiger Algemene Vergadering.

In mijn ideale wereld wil ik…

Dat mensen die ver van elkaar afstaan elkaar leren begrijpen en respect hebben voor elkaars verschillen. Vooral de positie van etnische en culturele minderheden staat wereldwijd onder druk. Complete culturen dreigen verloren te gaan, waardoor we als wereld toch een hoop geschiedenis en diversiteit verliezen. Graag zou ik een wereld zien waarin een plek is voor alle volkeren en ruimte is voor ieders achtergrond en gebruiken.

Globalisering belangrijker

Ik wil jongerenvertegenwoordiger worden omdat…

De wereld aan het veranderen is en wij hier als jongeren het best mee om kunnen gaan. Zeker bij een organisatie als de VN, die door globalisering steeds belangrijker gaat worden, is het essentieel dat jongeren input kunnen leveren. Wij zijn eraan gewend dat de wereld groter is dan Nederland en we kunnen als jongeren een frisse en creatieve blik bieden op de problemen waar we nu als wereld tegenover staan.

Stelling: lunch met minister-president Rutte of een debat met vmbo’ers?

Als ik zou kiezen voor de lunch met de minister-president, zou ik puur kiezen voor de ervaring. De kans dat ik echt zijn beleid zou kunnen beïnvloeden, is natuurlijk niet al te groot. Bij een debat in een vmbo-klas zou je meer kunnen bereiken, omdat je op gelijke voet met elkaar kan praten. Bovendien heb je de input van alle jongeren nodig om iets van waarde tegen de minister-president te kunnen zeggen.

Stem? SMS 5040 ELIAN

Geloven in wereldvrede

Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN
Thijs.

Thijs Toonen (20) uit Den Bosch. Studeert Rechten en is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland. Kandidaat Jongerenvertegenwoordiger Algemene Vergadering.

In mijn ideale wereld wil ik…

Onderwijs en educatie zijn fundamenteel voor het bereiken van wereldvrede en voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Als in het onderwijs speciale aandacht wordt gegeven aan gelijkheid, mensenrechten, milieu, cultuur en tolerantie, geloof ik écht dat mensen in een veilige en onbezorgde wereld kunnen leven. Hier wil ik me als jongerenvertegenwoordiger voor gaan inzetten.

Echte verbinder

Ik wil jongerenvertegenwoordiger worden omdat…

Ik als harde werker en sociaal bewogen persoon een echte verbinder ben. Ik ben open-minded ingesteld en heb een breed sociaal netwerk van jongeren uit verschillende doelgroepen. Verandering zal er komen als de jeugd opstaat en zijn stem laat horen. Met hun frisse, creatieve, online- en open-minded-denkwijze zijn jongeren van groot belang bij het bedenken van oplossingen. Ik geloof oprecht dat er wereldvrede kan komen. Als jongerenvertegenwoordiger verheug ik mij erop midden in de samenleving te staan en als schakel tussen jongeren en politici te streven naar vrede en onderwijs voor iedereen.

Stelling: lunch met minister-president Rutte of een debat met vmbo’ers?

Ik zou graag in debat willen gaan met vmbo’ers. Het is interessant om met jongeren te debatteren omdat verschillende visies en denkwijzen belicht worden. Deze ga ik met elkaar verbinden. Dit zal mijn blikveld verruimen, maar ook dat van politici. Ik wil met jongeren in gesprek gaan over de Verenigde Naties en het belang van onderwijs. Zo verzamel ik veel input van de jeugd en denk ik het juiste jongerenstandpunt van Nederland te kunnen vertegenwoordigen.

Stem? SMS 5040 THIJS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze vier jongeren maken kans op een rol bij de VN
Sluiten