Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Referenda en schietdrones: VNL presenteert programma

Bindende referenda, gekozen burgemeesters en een puntenpaspoort. Daarvoor pleit de partij VoorNederland van Jan Roos in haar verkiezingsprogramma, dat zaterdag wordt gepresenteerd in Rotterdam.

Volgens VNL moet er allereerst een (bindend) Nexit-referendum komen, over het lidmaatschap van de huidige Europese Unie. Roos was het gezicht van het Oekraïnereferendum dat een overwinning opleverde voor de nee-stemmers en heeft al vaker gezegd dat hij af wil van de „ondemocratische politieke unie”. Volgens hem moeten de politieke besluiten in Den Haag worden genomen.

Eerste Kamer weg

De Eerste Kamer is daarbij niet meer nodig. Van VNL mogen de Senaat en het provinciebestuur worden afgeschaft. En met minder ambtenaren en minder ministers en staatssecretarissen lukt het ook wel, denkt VNL. Burgemeesters moeten volgens de partij direct gekozen worden.

Puntenpaspoort

De partij wil verder een ‘puntenpaspoort’ voor mensen met een dubbele nationaliteit. Wie zich misdraagt, raakt dan zijn Nederlandse pas kwijt. De partij wil 5 miljard euro extra uittrekken voor Defensie en pleit voor de aanschaf van een vliegdekschip en bewapende drones.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.