Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 25 okt 2016 / 05:30 uur

Open dagen: ‘Bezoek er veel en stel ál je vragen’

November is de maand waarop de open dagen van onderwijsinstellingen voor het volgende studiejaar al te bezoeken zijn. Je oriënteren op een vervolgopleiding kan nooit kwaad. „Zo kom je tot een gedegen keuze.”

De deuren van onderwijsinstellingen gaan de komende maanden volop open voor open dagen. Wat heb je precies aan zo’n open dag? Marloes Groenenboom is communicatieadviseur bij de Rotterdam Mainport University en vertelt. Onder deze instelling, een samenwerking tussen STC-Group en Hogeschool Rotterdam, vallen vier hbo-opleidingen voor haven, logistiek proces en zeevaart. De RMU houdt de eerste open dagen van het jaar op 5 november (10.00 tot 14.00 uur).

Schepen zien varen

Jullie opleidingen vind ik zeker in de haven van Rotterdam?

Zeker, op de hoek van de Maas met uitzicht op de stad en de Waalhaven. Als je naar buiten kijkt, zie je binnenvaartschepen en cruises aan je voorbijtrekken.

Waarom zou ik daar, of waar dan ook, een open dag bezoeken?

Om je op voorhand goed te oriënteren in je keuzeproces. Zo vind je uit wat er aan opleidingen allemaal mogelijk is. Je kunt praten met docenten en studenten, sfeer proeven in gebouwen. Ik zou zeggen: bezoek zoveel mogelijk open dagen en stel ál je vragen. Maar vervolgens een shortlist en kom zo tot een gedegen keuzen.

Kijkje in de keuken

Kun je aan de RMU na de open dag ook meelopen?

Ja, proefstuderen noemen we dat. Je krijgt een algemene introductie en gaat dan met studenten mee naar de les, bijvoorbeeld om het wiskundeniveau mee te maken. Ook krijg je een praktijdonderdeel waarbij je onder meer even aan een onderdeel van een scheepsmotor mag sleutelen. Het is een kijkje in de keuken, waarbij je zelf voelt of de opleiding iets voor je is en of je er hard voor zult moeten blokken.

Is het goed om op een open dag met studenten te praten?

Dat denk ik zeker, want zij kunnen voor jou een goed beeld vormen. Natuurlijk kun je ook spreken met docenten of een adviseur als ik, maar studenten spreken vanuit hun hart als zij het over de opleiding hebben. Zij kunnen je ook vertellen over zaken als begeleiding en sfeer.

Open dagen: ‘Bezoek er veel en stel ál je vragen’
Marloes Groenenboom.

Is het druk op jullie open dagen?

We hebben altijd veel aanloop moet ik zeggen.

Mannelijke populatie

De jeugd is dus nog geïnteresseerd in scheepvaart?

Jazeker, maar ik heb het dan wel over de mannelijke populatie. Maar we hebben zeker niet te klagen over het aantal jongeren dat zich op onze opleidingen oriënteert.

Waarom zouden meiden moeten kiezen voor de RMU?

Als meisjes goed zijn in bètavakken, dan worden zij zeer gewaardeerd in de arbeidsmarkt. De scheepvaartwereld is geen wereld waarin je vies wordt, tenzij je je technisch talent natuurlijk in de machinekamer van een schip wilt inzetten. Je komt wel in een stoere werkomgeving terecht waarin je de mouwen opstroopt. Het bedrijfsleven staat te springen om goed opgeleide vrouwen.

Vakken en niveau

Welke vraag moet je op een open dag altijd stellen?

Hm, dat is lastig en kan per individu of opleiding verschillend zijn. Ik zou in het algemeen zeggen: vraag altijd welke vakken er aan bod komen en op welk niveau deze vakken worden gegeven.

Heb je zelf open dagen bezocht?

Best veel en dat vond ik erg verhelderend. Ik heb een hbo-communicatieopleiding afgerond en daarvoor op verschillende hogescholen rondgekeken. Kleinschaligheid sprak me daarbij het meeste aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Open dagen: ‘Bezoek er veel en stel ál je vragen’
Sluiten