Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 5 okt 2016

EU-plan: geef tieners gratis InterRail-tickets

Brussel overweegt een voorstel van het Europees Parlement om Europese tieners op hun achttiende verjaardag een gratis InterRail-pas te geven. Op deze manier hopen de leden een tegengeluid te bieden aan de Brexit en enthousiasme voor de Europese Unie aan te wakkeren.

Het plan klinkt veelbelovend, maar volgens ambtenaren moeten er nog veel obstakels worden overwonnen. „Wij hebben bewondering voor de moed en het niveau van ambitie en we zijn klaar het plan verder te verkennen”, zei de commissaris van transport, Violeta Bulc, dinsdag tegen het Europees Parlement. Deze reactie volgde op de resolutie rondom de treinkaart die door wetgevers wordt gesteund, met inbegrip van het belangrijkste conservatieve blok.

Zij zeggen dat de gratis InterRail-pas – een treinkaart waarmee jongeren een maand lang door Europa kunnen reizen – het enthousiasme voor de Europese Unie weer kan doen herleven. Het brengt jongeren samen en zou het opkomende nationalisme, zoals in Groot-Brittannië, in andere landen tegen kunnen gaan, zo schrijft The Guardian.

‘Vrienden maken’

„Mensen in heel Europa moeten elkaar leren kennen en leren waarderen. Onze wens is dat zoveel mogelijk jongeren andere landen ontdekken en nieuwe vrienden over de grens maken”, zei Manfred Weber, een bondgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en leider van de grootste groep leden die over Europese wetgeving besluit.

Weber geeft toe dat het niet makkelijk zal zijn de medewerking van spoorwegbedrijven te krijgen. Bulc zei hierover dat de Europese commissie van transport naar de kosten gaat kijken en naar mogelijke financieringsbronnen.

Kosten en drukte

Jaarlijks gaan er ongeveer 300.000 jongeren onder de 26 jaar met een InterRail-ticket op reis. Een volle maand treinen door Europa kost 479 euro, maar er zijn ook goedkopere varianten van de pas.

Er worden elk jaar ongeveer vijf miljoen Europeanen achttien jaar oud. Dat betekent dat een gratis InterRail-pas voor elke tiener een enorme kostenpost zal zijn en dat de treinen naar populaire bestemmingen overvol zouden raken. Om deze redenen behoort een lotingssysteem volgens Bulc ook tot de opties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
EU-plan: geef tieners gratis InterRail-tickets
Sluiten