Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 28 sep 2016

Vindicat in opspraak: man in ziekenhuis na introweek

De Groningse studentenvereniging Vindicat haalde vorige week al het nieuws door een ‘bangalijst’ met daarop 22 studentes te presenteren. Nu blijkt dat een student tijdens zijn ontgroening bij de vereniging vorige maand in het ziekenhuis is beland.

Hersenoedeem

Tijdens de ontgroening zou de student tegen zijn hoofd zijn geslagen door een paar ouderejaars. Hierbij liep de jongen een potentieel levensgevaarlijke hersenoedeem op.

Volgens Stijn Derksen, de rector van Vindicat, gaat het inmiddels goed met hem. De man is zelfs alweer actief binnen de vereniging. „We hebben hem hier vorige week op de sociëteit gezien en onderhouden nauw contact met zijn ouders. Hij heeft een huis gevonden en vormt met andere eerstejaars nu een jaarclub”, aldus Derksen in het NRC Handelsblad.

De rector laat wel weten het incident te betreuren en heeft dan ook maatregelen genomen. Zes ouderejaars werden naar aanleiding van het incident geschorst voor de rest van de introductie. Er wordt nog onderzoek gedaan naar eventuele verdere straffen. Of het slachtoffer aangifte gaat doen, moet ook nog blijken.

Bangalijst

Het is na de bangalijst van vorige week dus de tweede keer in korte tijd dat Vindicat negatief in het nieuws komt. Op de bewuste lijst staan de namen van 22 studentes, hun bedprestaties, foto’s en hun telefoonnummers. Het was aanvankelijk bedoeld om de lijst slechts intern te verspreiden, onder de mannelijke leden van de vereniging. De lijst werd echter gepubliceerd op het internet en toen waren de rapen gaar. Als gevolg hiervan werden dertien leden van de vereniging (die in totaal zo’n tweeduizend man groot is) geschorst. De Groningse Universiteitsraad gaat waarschijnlijk aankomende donderdag met elkaar om de tafel om de incidenten te bespreken.

Overigens is Vindicat in het verleden ook al eens in opspraak gekomen vanwege hun ontgroeningsmethoden. In 2005 belandde een student in het ziekenhuis nadat hij zes liter water had moeten drinken. Vijf jaar later hield een aspirant-lid brandwonden over aan een stunt waarbij hij zich verkleed als Sinterklaas in brand liet steken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vindicat in opspraak: man in ziekenhuis na introweek
Sluiten