Steven Musch
Steven Musch Nieuws 21 sep 2016 / 18:23 uur

NASA: verrassende activiteit op Jupiter-maan Europa

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft mogelijk water ontdekt op Europa, een van de grootste manen van Jupiter. Volgende week maandag geeft NASA een persconferentie over de nieuwe bevindingen, die zijn vastgelegd door de Hubble-telescoop.

De ruimtevaartorganisatie heeft het over ‘bewijs van verrassende activiteit die mogelijk verband houdt met de aanwezigheid van een oceaan onder de oppervlakte van Europa’. Er wordt al langer door ruimtevaartdeskundigen gespeculeerd over de aanwezigheid van een ondergrondse zee op Europa, maar dat kon nooit met zekerheid vastgesteld worden, omdat er geen sondes naar toegestuurd konden worden.

Primitief leven?

Mogelijk heeft Hubble nu toch het bewijs gevonden. Europa is één van de 67 manen die om Jupiter heen cirkelen. De maan bestaat vooral uit een dikke laag ijs, maar mogelijk is er onder die laag dus ook vloeibaar water gevonden. Dit zou erop kunnen duiden dat er ook een bepaalde vorm van primitief leven aanwezig is.

In ieder geval wordt daar op social media al heftig over gespeculeerd, naar aanleiding van de aankondiging van NASA. Sommige twitteraars vragen zich af of NASA zal aankondigen dat het buitenaardse wezens heeft gevonden.

Die mensen werden echter al snel teleurgesteld door de ruimtevaartorganisatie. „Spoiler alert: geen aliens”, schrijft NASA op Twitter.

In het najaar van 2013 ontdekte de Hubble-telescoop al dat er waterdamp losbarstte uit de aardkorst van Europa. Vorig jaar maakte NASA ook al bekend dat er vrijwel zeker vloeibaar water op Mars aanwezig is. De foto’s die de Marsrover onlangs naar aarde stuurde, bewezen in ieder geval dat er in het verleden water op Mars aanwezig was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NASA: verrassende activiteit op Jupiter-maan Europa
Sluiten