Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 15 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Kolonel van de commando’s: ‘We moeten weg uit Mali’

Nederlandse militairen willen dat de missie in Mali niet wordt verlengd. Volgens kolonel Jelte Groen van de Korps Commandotroepen werken de Nederlandse militairen ver onder hun niveau en is er niet genoeg goed materieel om in Mali te blijven.

Dat stelt Groen samen met commandant Gerhard Polet van het Defensie Helikopter Commando in de Tweede Kamer. Er zitten zo’n 350 Nederlandse militairen in Mali, die voornamelijk inlichtingen verzamelen.

De missie loopt in principe tot eind 2016, maar die wordt mogelijk verlengd. Het kabinet heeft daar nog niet over besloten, maar regeringspartijen VVD en PvdA werden het onlangs vast eens over een verlenging van de missie.

Taken zijn ‘te makkelijk’

Maar daarvoor worden veel te gespecialiseerde troepen ingezet, aldus de commandanten. Er worden bijvoorbeeld elitetroepen ingezet voor verkenningen die vrij eenvoudig zijn, schrijft het Algemeen Dagblad. „We acteren onder ons niveau. Deze troepen zijn schaars. We moeten ze niet te lang inzetten voor dit soort taken”, stelde kolonel Groen in de Tweede Kamer.

Volgens Groen wordt het tijd om te gaan trainen op andere taken, zodat de commando’s op het hoge niveau blijven. Daarnaast slijt het materiaal, zoals voertuigen en wapens, snel. Volgens Groen „holt” de kwaliteit van het materiaal achteruit.

Korps is ‘uitgewoond’

Ook commandant Polet stelt dat het werk te eenvoudig is. „We zetten daar veel capaciteit in, die we niet kunnen gebruiken voor onze trainingen op het niveau dat we nastreven. Wij willen de missie daarom graag stoppen.” Hij krijgt zijn zin: in de zomer besloot Defensie al dat de Nederlandse helikopters niet meer in Mali ingezet zullen worden.

Er zijn daar nu vier Apaches, die inlichtingen verzamelen over waar jihadisten zich ophouden in de woestijn in het noorden van Mali. Ook zijn er chinooks actief. Volgens Polet is zijn korps zo uitgeleefd dat het twee jaar duurt voordat zij weer op het hoogste geweldsniveau aan missies kunnen deelnemen, meldt De Telegraaf.

Heli’s zijn ‘essentieel’

Zonder die helikopters is er echter een probleem: de Verenigde Naties zien de heli’s als „essentieel” voor de missie. Onder meer Duitsland heeft aangegeven dat er heli’s moeten zijn, omdat het land anders niet wil deelnemen aan de missie. Volgens Polet zijn er echter te weinig techneuten die de helikopters moeten onderhouden. Zij moeten daarom vaak en lang naar Mali, maar zij zijn nu „uitzendmoe”, en is er een „gebrek aan perspectief” om langere tijd bij Defensie in dienst te blijven. Zij kijken daarom naar een andere baan.

VVD-kamerlid Ronald Vuijk stelt tegen NRC dat hij is overtuigd door de kolonel en commandant. „Vooral de speciale eenheden zitten daar te lang”, aldus de VVD’er.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.