Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 17 sep 2016 / 09:36 uur

Eerste euthanasie bij kind uitgevoerd in België

In België is voor het eerst een kind overleden na euthanasie. Het kind was ongeneeslijk ziek. Volgens Het Nieuwsblad is de euthanasie ‘in alle stilte en discretie’ uitgevoerd.

De arts die bij het kindje de euthanasie uitvoerde, heeft dat deze week bij de Federale Evaluatie en Controlecommissie Euthanasie gemeld. Voorzitter van die commissie, professor Wim Distelmans, bevestigt dit aan Het Nieuwsblad. Het gaat om een Nederlandstalig dossier. Dat betekent dat de euthanasie in Vlaanderen is uitgevoerd.

Het is niet bekend hoe oud het kindje was en of het om een jongen of meisje gaat. Het enige dat naar buiten is gebracht is dat het kindje terminaal ziek was.

Euthanasiewet

In België is euthanasie voor kinderen mogelijk sinds 2014. In 2002 werd de euthanasiewet afgekondigd. Sindsdien kunnen mensen die aanhoudend, ondraaglijk en uitzichtloos fysiek of psychisch lijden, gebruik maken van deze regeling. Het lijden moet het gevolg zijn van een ernstige en ongeneeslijke aandoening, veroorzaakt door ongeval of ziekte.

België is het enige land ter wereld waar kinderen euthanasie kunnen aanvragen. In Nederland is dat ook mogelijk, maar onze andere voorwaarden. Zo kan het hier pas vanaf 12 jaar.

Euthanasie kent vele tegenstanders. Professor ­Distelmans is het niet eens met de vele kritiek. „Er zijn gelukkig erg weinig kinderen die in aanmerking komen, maar dat betekent niet dat we hen het recht op een waardige dood mogen ontzeggen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste euthanasie bij kind uitgevoerd in België
Sluiten