Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 16 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Vlogger Ilgun weer vrij, maar met gebiedsverbod

De vlogger Ismail Ilgun is sinds vrijdag weer vrij. Hij zat vast voor opruiing. Wel heeft de jongen een gebiedsverbod gekregen en heeft de reclassering verplichte begeleiding opgelegd.

Ook de gemeente Zaanstad heeft actie genomen omdat jongeren in de wijk Poelenburg al enkele tijd voor overlast zorgen. Zo is direct na de vrijlating van Ilgun een begeleidingstraject voor hem en zijn familie gestart.

Camera’s opgehangen

Het gebiedsverbod geldt voor de directe omgeving van de Vomar-supermarkt, liet het OM weten. De hangjongeren draaien daar vaak harde muziek. Ook geldt er een samenscholingsverbod, dat werd ingevoerd nadat de winkelruit beklad was met een hakenkruis en de tekst ‘Jullie wijk ons land’. Ook zijn op initiatief van de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie camera’s opgehangen.

De vlogger kreeg de laatste weken veel aandacht omdat het asociale gedrag van de hangjongeren te zien is in zijn vlogs op YouTube. Zo worden willekeurige mensen op straat getreiterd en is te zien hoe een man op een fiets geschopt wordt en een klap krijgt. Agenten worden in hun gezicht uitgelachen als zij de jongens op hun gedrag aanspreken.

Raadslid Juliette Rot deed eerder aangifte van bedreiging door Ilgun. Foto: ANP

Boksbeugel

Woensdag stelde de politie een onderzoek in naar een geweldsfilmpje. Daarin tonen de jongeren uit Poelenburg een boksbeugel en een stroomstootwapen. Ook scheldt de jongen die de boksbeugel toont met een ernstige ziekte richting ‘kaaskoppen’. Het filmpje is door YouTube offline gehaald. Ilgun zou dit gefilmd hebben en wordt dan ook verdacht van het aanzetten tot geweld. Het onderzoek naar de vlogger loopt nog.

De afgelopen dagen heeft de politie in de Zaanse wijk zeker vijftien arrestaties verricht. Zo zijn ook de jongens uit het geweldsfilmpje aangehouden, maar zij zijn ondertussen weer vrij. Wel hebben ze, net als Ilgun, een gebiedsverbod gekregen. Later beslist de officier van justitie of zij nog verder vervolgd worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.