Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 2 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

‘DUO weigert lening voor schakeljaar’

Studeren is duur, zeker nu studenten niet langer worden gesteund met de basisbeurs. Gelukkig kunnen studenten gebruikmaken van een lening met een miniem rentepercentage. Maar ook dat blijkt niet altijd een optie.

Student Floor wilde niets liever dan zich specialiseren in de seksuologie door een master in Leuven te volgen. Ze liep echter tegen een groot probleem aan: het verplichte schakeljaar wordt financieel niet ondersteund door DUO.

Om deel te mogen nemen aan de master seksuologie is de 24-jarige hbo-student verplicht om een schakeljaar te volgen. Helaas kan zij niet worden ingeschreven als bachelor- of masterstudent, daarom zit studiefinanciering er niet in. Sterker nog, zelfs lenen is geen mogelijkheid. Daarom kwam Floor met creatieve oplossing: een doneerpagina.

‘DUO weigert lening voor schakeljaar’
Foto: Dream or Donate/Floor

Moeizaam proces

„Het recht op studiefinanciering is afhankelijk van de aard van je inschrijving voor het schakelprogramma.” Dat schrijft DUO op haar website. Omdat een schakeljaar op zich niet als voltijdopleiding wordt erkend, ontvangt Floor dus geen enkele vorm van financiële ondersteuning.

Dit was een vervelende verrassing voor de student, omdat zij te horen kreeg nog meer dan genoeg maanden in haar leenfase over te hebben. „Hieruit maakte ik op dat ik dus gewoon kon gaan lenen en vroeg ik aan het begin van de zomer studiefinanciering aan. Eind juli kreeg ik een brief van DUO waarin stond dat ik niet in aanmerking kwam voor een lening/beurs.”

De gemotiveerde student stelt begrip te hebben voor de regels in het systeem, maar deze specifieke regel niet te begrijpen. „Het wordt hbo’ers zo wel erg moeilijk gemaakt om een universitaire master te volgen.”

De Doneerpagina

Omdat DUO niet eerder met een waarschuwing kwam, tikte de tijd voor de student, en toen kwam het idee om zichzelf te laten sponsoren. „Ik wist dat er voor mij geen andere manier was om het geld snel bij elkaar te krijgen. Zo ontstond het idee van een crowdfunding. Ik stuitte op een paar artikelen over studenten die hetzelfde hadden gedaan en toen zag ik dat het mogelijk was”, aldus Floor.

Op de doneerpagina ‘Floor wil over seks praten’ legt de student uit dat ze ontzettend graag kennis wil opdoen om mensen te kunnen helpen met problemen op seksueel gebied en dat zij daarvoor financiële steun nodig heeft. Op dit moment heeft ze ongeveer een vijfde van het gewenste bedrag.

Positieve reacties

De reacties op haar pagina zijn veelal positief. „Mensen vinden het ‘een stoere actie’ en worden geraakt door mijn verhaal. Natuurlijk zijn er ook kritische vragen. Die probeer ik open en duidelijk te beantwoorden. Het is leuk om te zien dat mijn bericht veel wordt gedeeld en dat mensen betrokken zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.