Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 24 sep 2016 / 07:35 uur

Duizenden taakstraffen niet gedaan of eerder gestopt

Een kwart van alle veroordeelden heeft zijn of haar taakstraf vorig jaar te vroeg beëindigd of is helemaal niet op komen dagen. Duizenden oproerkraaiers laten gewoon niets van zich horen of worden tijdens hun werkstraf weggestuurd. Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld vanwege agressief gedrag, schrijft het Algemeen Dagblad.

Het AD concludeert dit uit cijfers van Reclassering Nederland. Het niet uitvoeren van taakstraffen is al langer een probleem in Nederland. Dat vorig jaar maar liefst 25 procent niet op kwam dagen of is weggestuurd, is echter wel veel. Er is sprake van een stijgende lijn in het aantal niet uitgevoerde of te vroeg beëindigde taakstraffen.

Uit informatie van het Openbaar Ministerie blijkt zelfs dat zeven procent van de opgelegde taakstraffen na twee jaar nog niet is begonnen. Drie kwart is wel afgerond, waarvan dertien procent een vervangende celstraf kreeg.

Grote mond

Veroordeelde fraudeurs, drugsdealers en inbrekers laten dus vaker niets van zich horen na een oproep om aan de werkstraf te beginnen. Want zo gaat dat: degene die de taakstraf moet uitvoeren, moet eerst op intakegesprek komen. Daar hebben zij al helemaal geen zin in, dus blijven ze weg. „Tien jaar geleden werd de werkstraf meer geaccepteerd. Nu geven werkgestraften veel sneller een grote mond”, zegt Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland tegen het AD.

42.400 taakstraffen

In 2015 stond die 25 procent voor 11.000 mensen die niet op kwamen dagen. In totaal werden er 42.400 taakstraffen uitgedeeld, daar is dus flink met de pet naar gegooid. In 2013 ging het nog om twintig procent mislukte taakstraffen, blijkt uit de cijfers van Reclassering Nederland.

Vervangende celstraf

Taakstrafweigeraars krijgen soms een vervangende celstraf. Ook die wordt niet altijd uitgevoerd, bijna 9.000 veroordeelden hebben in Nederland nog een celstraf open staan van minder dan 120 dagen. Daarbij zitten mensen die een taakstraf hadden.

„Het is ongelofelijk belangrijk dat deze vervangende celstraffen worden uitgevoerd”, zegt van Gennip. „Als een werkstraf mislukt, moet het OM daar snel actie op ondernemen. Daders mogen hun straf niet ontlopen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duizenden taakstraffen niet gedaan of eerder gestopt
Sluiten