Rens Oving
Rens Oving Nieuws 23 sep 2016 / 13:36 uur

Bussemaker wil stagediscriminatie harder aanpakken

Wie neem je aan, Ali of Jeroen, Asma of Janneke? Het blijft een vraag die nog steeds te vaak in het voordeel van de laatste uitpakt. Niet alleen op de volwassen banenmarkt maar ook als het gaat om stageplekken.

Volgens minister Jet Bussemaker van Onderwijs moet dit snel afgelopen zijn. Dit schooljaar komen er daarom extra maatregelen, vooral bedoeld om stagediscriminatie op het mbo sneller te herkennen en aan te pakken.

Keihard aanpakken

„Leerbedrijven die aan de deur bewust of onbewust onderscheid maken op basis van huidskleur, geloof of afkomst moeten daarop worden aangesproken en, als dat niet voldoende is, worden aangepakt”, zegt Bussemaker.„Daarom roep ik elke student op om stagediscriminatie altijd te melden. En ik verwacht van scholen dat ze er altijd serieus werk van maken.”

Als bedrijven aantoonbaar discrimineren, kunnen zij hun status als leerbedrijf verliezen. Ze mogen dan geen stagiairs meer in dienst nemen.

Maar volgens Bussemaker is dat niet genoeg om echt iets te veranderen. Discriminatie is lang niet altijd meteen duidelijk en als dat wel zo is, laten jongeren dat lang niet altijd weten. In vijf steden wordt daarom gestart met trainingen voor scholieren en leraren op het mbo om discriminatie te herkennen.

Hoofddoekjes niet gewild

Uit een onderzoek van het Kennisplatform Integratie en Samenleving bleek eerder dit jaar dat vooral meisjes met een hoofddoek, jongens met een Marokkaanse achtergrond en alleenstaande moeders het zwaar hebben bij het vinden een stage. Zij worden eerder afgewezen en mijden in sommige gevallen bedrijven waar ze toch al geen kans denken te maken.

Omdat onbekend onbemind maakt, komt er ook geld voor bliksemstages en bedrijfsbezoeken. Het is een proef waarbij gekeken wordt of het zinvol is dat studenten en bedrijven elkaar leren kennen voordat er op stages gesolliciteerd moet worden.

Anoniem

Als het aan de minister ligt, wordt anoniem solliciteren in de toekomst ook een mogelijkheid. Zij laat onderzoeken of dit bij kan dragen om discriminatie op de stagemarkt terug te dringen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Bussemaker wil stagediscriminatie harder aanpakken
Sluiten