Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 4 sep 2016

Dik zes uur zonder internet, recht op ‘n vergoeding?

In menig woning werd afgelopen zaterdag gemopperd. Modems werden tevergeefs opnieuw opgestart en stekkertjes gefrustreerd uit de internetkastjes getrokken en er weer ingedaan. Allemaal met het doel de internetverbinding weer aan de praat te krijgen. Zonder succes.

Een landelijke KPN-storing bleek de oorzaak van de frustratie. De storing zorgde ervoor dat vaste internetdiensten van het bedrijf, zoals bellen en internet ruim zes uur lang niet werkten.

Cashen?

Geen internet terwijl je er wel voor betaalt. Heb je als consument in dit geval recht op een vergoeding?

Nee. Althans dit is niet vastgelegd in de wet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld netbeheerders die consumenten wel een vaste vergoeding moeten geven als zij langer dan vier uur zonder stroom of gas zitten, zijn telecombedrijven niet verplicht ‘leed’ te compenseren. Nog niet.

https://twitter.com/i/status/772037160144896000

Nieuwe wet

Drie jaar geleden besloot het kabinet al wel dat internet- en telecomproviders klanten ook standaard moeten compenseren na een storing. Deze wet is nu in de maak en gaat naar verwachting vanaf juli 2017 gelden.

KPN-klanten die afgelopen weekend zonder internet zaten, hadden aan deze wet overigens niets gehad. Pas als de storing langer dan twaalf uur duurt, hebben consumenten straks recht op een vergoeding. Een echte vetpot is die compensatie ook niet. De vergoeding wordt gekoppeld aan de maandelijkse abonnementskosten. Kan je een dag geen gebruik maken van het internet? Dan heb je straks recht op een dertigste van je maandelijkse abonnementskosten.

Daarbij komt ook nog eens dat het bedrijf zelf de vorm van compensatie mag bepalen. Bij bijvoorbeeld een telefoonstoring mag er ook gecompenseerd worden door extra belminuten aan de klant te geven.

Individuele vergoeding

Anno 2016 hoeft KPN dus geen vorm van compensatie aan te bieden aan de consumenten die zonder internet zitten. Dat betekent niet automatisch dat dit ook niet gebeurt. Een woordvoerder van KPN liet zaterdag weten dat het bedrijf ‘nog kijkt’ naar een eventuele vergoeding voor mensen die zaterdag niet het wereldwijde web op konden.

Heb je zaterdag aantoonbaar schade ondervonden doordat je geen internet had? Dan raadt de Consumentenbond aan een brief te schrijven aan KPN. Het komt voor dat een bedrijf in individuele gevallen wel of hogere schadevergoedingen uitkeert.

Ondernemer

Ook ondernemers zouden individueel om een schadevergoeding kunnen vragen. Op veel plekken kon zaterdag door de KPN-storing namelijk niet gepind worden. „Heb je prachtig terrasweer, moet je mensen wegsturen omdat ze geen contant geld bij zich hebben”, zegt Willem Borst, eigenaar van restaurant De Loet in Lekkerkerk. „Zeker vijfentwintig man is weer weggegaan, omdat ze niet konden pinnen.”

De KPN-telefoonverbinding van het restaurant werkte ook niet, waardoor mensen een groot deel van de dag niet konden reserveren. Maar over een schadevergoeding indienen bij KPN denkt Borst niet. „Het is zo moeilijk in te schatten hoeveel je als ondernemer hierdoor misloopt. Ik begin er niet aan."

Borst hekelt vooral de slechte communicatie vanuit KPN. „Er was lange tijd niks bekend. Ik heb een hele tijd het probleem bij mijn eigen verbinding gezocht. Vijf keer de modem opnieuw opgestart. Als je KPN belde, kreeg je een bandje. Met al die kennis van techniek bij KPN moeten ze toch in staat zijn om, bijvoorbeeld per sms, iedereen op de hoogte te stellen dat er een landelijke storing is. Dan weet je waar je aan toe bent. Scheelt een hoop frustratie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dik zes uur zonder internet, recht op ‘n vergoeding?
Sluiten