Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 6 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

De hadj: 7 vragen over de jaarlijkse pelgrimstocht

De jaarlijkse pelgrimstocht van moslims naar Mekka begint vrijdag. De vijfdaagse bedevaartstocht is de grootste jaarlijkse bijeenkomst ter wereld. Metro zet op een rij wat de ‘hadj’ precies inhoudt.

1 Wat is de hadj?

De Hadj is een vijfdaagse jaarlijks terugkerende pelgrimstocht voor moslims. De pelgrimstocht eindigt in het Saoedie-Arabische Mekka.

2 Wanneer is de hadj?
Wanneer de pelgrimstocht wordt gehouden verschilt per jaar. De tocht vindt namelijk plaats in het begin van de maand ‘Dhul-Hijjah’, de twaalfde en laatste maand van de islamitische kalender. De datum schuift volgens de normale kalender echter elk jaar een aantal dagen op, omdat het islamitische jaar een maanjaar is en maar 354 dagen telt. De Hadj begint op de achtste dag van deze laatste maand en eindigt op de dertiende dag van de maand.

Dit jaar vindt de Hadj plaats van 9 tot 14 september. De data werden dit jaar pas op 1 september officieel bevestigd aan de hand van de stand van de maan.

Een enorme mensenmassa verzamelt zich rond de Ka'aba. Foto: epa.

2 Voor wie is de pelgrimstocht?

De Hadj is bedoeld voor moslims die gezond en vermogend genoeg zijn om de tocht te maken. Alle moslims moeten minstens een keer in hun leven de pelgrimstocht hebben gedaan. De Hadj is een van de vijf zuilen (verplichtingen) binnen de islam.

De tocht is enkel en alleen bedoeld voor moslims.

3 Waarom is de hadj belangrijk voor moslims?

De pelgrimstocht helpt moslims eraan herinneren dat iedereen gelijk is in de ogen van Allah / God. Alle symbolen van rijkdom en status zijn tijdens de Hadj niet belangrijk. Het doel is om moslims van alle nationaliteiten samen te brengen, hun zonden te reinigen en ze dichterbij God te brengen.

De pelgrimstocht gaat over gelijkheid en bescheidenheid. Daarom dragen pelgrims simpele witte gewaden, de zogenaamde Ihram.

Pelgrims dragen simpele witte gewaden tijdens de tocht. Foto: epa.

De bedevaart brengt moslims naar de plek waar profeet Mohammed de islam heeft gepredikt.

4 Wat gebeurt er tijdens de hadj?

In totaal duurt de bedevaart vijf dagen. Tijdens die dagen vinden verschillende rituelen plaats. Zo is er een spirituele wassing, waarna de Ihram wordt aangenomen. In de vijf dagen die volgen moeten pelgrims verschillende rituelen verrichten.

Zo vindt de rituele steniging van de duivel plaats in Mina. De pelgrims moeten daar steentjes naar drie zuilen gooien, die de Djamarat heten. Het bekende offerfeest is ook onderdeel van de Hadj. Aan het einde van de tocht lopen moslims in Mekka zeven rondjes om de Ka’aba. In de Ka’aba ligt een heilige steen die volgens de koran is neergelegd door Mohammed. De moskee kan anderhalf miljoen mensen tegelijk aan.

5 Hoeveel mensen doen er mee aan de hadj?
Dat zijn er nogal wat. Jaarlijks besluiten miljoenen mensen de pelgrimstocht te lopen. Naar schatting doen jaarlijks zo’n drie miljoen moslims uit 160 verschillende landen mee aan de Hadj.

6 Is de bedevaartstocht dan wel veilig?

De enorme hoeveelheid mensen levert nogal eens problemen op. Jaarlijks komen honderden pelgrims om het leven. Vooralsnog was 1990 het dodelijkste jaar: toen kwamen 1426 pelgrims om het leven toen paniek uitbrak in een voetgangerstunnel tussen Mekka en Mina.

Vorig jaar kwamen zeker 760 pelgrims om het leven bij een stormloop bij de rituele steniging van de duivel in Mina. Dat is het officiële dodental, maar volgens externe schattingen ligt het werkelijke aantal doden op ruim 2400. Voor het ritueel waren zo’n twee miljoen mensen bij elkaar gekomen. Door de enorme drukte raakten ook nog eens 930 mensen gewond.

7 Wat wordt er gedaan om nieuwe tragedies te voorkomen?

Saoedie-Arabie wil een herhaling van het drama van vorig jaar voorkomen. Daarom krijgen pelgrims dit jaar elektronische arbanden om. Bovendien hangen overal rond de heilige plaatsen camera’s. Die maatregelen moeten de autoriteiten helpen om de massa beter in de gaten te kunnen houden.

Bovendien worden duizenden mensen ingezet om alles goed te laten verlopen. Extra personeel en intensief overleg met reisorganisaties moet ervoor zorgen dat iedereen zich houdt aan de strakke schema’s voor de rituelen.

In 2015 kwamen volgens officiële cijfers 760 pelgrims om het leven in Mina. Volgens externe cijfers lag het dodental nog veel hoger. Foto: epa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.