Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 aug 2016
Leestijd: 1 minuut

Studentenleven is voortaan cultureel erfgoed

Het studentenleven en de gewoonten en tradities bij studentenverenigingen gaan deel uitmaken van ons cultureel erfgoed. De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), die het initiatief heeft genomen, noemt het studentenleven „een levende, dynamische cultuur die de sociale cohesie bevordert en belangrijk is voor de identiteit van veel studenten in Nederland”.

Bij tradities en mores onder studenten horen zaken als ontgroeningsrituelen, het opnemen van studenten van verschillende opleidingen in officiële studentenverenigingen en geregeld met elkaar borrelen. Het studentenleven prijkt vanaf nu officieel op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Erkenning

De LKvV vertegenwoordigt 48 studentenverenigingen in dertien universiteitssteden. Sommige van die verenigingen bestaan al zo’n tweehonderd jaar. „Ze krijgen nu erkenning voor het beschermen van de mores en tradities voor de volgende generaties studenten”, zegt voorzitter Ruben Hoekman donderdag.

De studentenverenigingen spelen volgens hem goed in op de eisen die tegenwoordig aan studenten worden gesteld. „Steeds meer studentenverenigingen bieden studieplekken aan en er worden bijna overal activiteiten rondom carrière-oriëntatie georganiseerd.”

De koepelvereniging van studentenorganisaties is van plan om de tradities te blijven doorgeven aan nieuwe generaties studenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.