Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 14 jul 2016 / 13:46 uur

Vakantie zorgt voor veel achtergelaten dieren

Tijdens de zomervakantie zitten de dierenhotels en asielen aardig vol. Terwijl de baasjes genieten van een welverdiende vakantie, krijgen de huisdieren een onderdak in een speciale opvang. Toch zijn er nog altijd mensen die hun hond durven te dumpen.

Tie Roefs van Dierenwelzijn van de provincie Vlaams-Brabant vertelt aan Het Laatste Nieuws dat honden dumpen nog steeds een probleem is. Zelfs als de honden een chip hebben en het baasje de kosten van het asiel vergoed krijgen, zijn er nog mensen die hun viervoeter op straat achterlaten.

Ondanks chip toch veel achtergelaten dieren

Een dier achterlaten op de openbare weg is geen overtreding van de wet, maar er staan wel nalatigheid en sancties op. In sommige gemeenten worden er boetes voor gegeven. Je zou denken dat dankzij de identificatiechip er de laatste jaren minder dieren worden gedumpt, maar niets is minder waar. Volgens Donald Stevens van een dierenasiel in Aarschot worden er het hele jaar door dieren gedumpt. ,,Het is niet altijd even simpel om een hond met een chip op te sporen. Vaak is de eigenaar verhuisd of de hond is via internet doorverkocht en dan wordt de chip niet aangepast,’’ zegt hij aan Het Laatste Nieuws.

In sommige gevallen lukt het wel om de eigenaren op te sporen en de reacties van de baasjes zijn verbazingwekkend. Zo pretenderen sommige baasjes dat hun hond al weken is vermist, zegt Willy Desmedt van een dierenasiel in België. Een andere eigenaar bekende dat hij de hond niet meer nodig had. Het dierenasiel in België verwacht rond 21 juli weer een nieuwe stroom aan achtergelaten honden omdat heel wat mensen dan op vakantie zullen gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vakantie zorgt voor veel achtergelaten dieren
Sluiten