Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 25 jul 2016 / 14:37 uur

Rijbewijs jonge bestuurder vrijwel nooit ingetrokken

Het puntenrijbewijs voor de beginnende bestuurder lijkt niet te werken. Bij een zware verkeersovertreding krijgt de bestuurder een punt, en bij drie punten zou het rijbewijs ingetrokken moeten worden. Maar dat gebeurt vrijwel nooit.

Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie die zijn opgevraagd door BNR. Dit jaar werd er zes keer een rijbewijs ingetrokken, vorig jaar gebeurde dat elf keer. Volgens de radiozender is het probleem de handhaving: er wordt te weinig gecontroleerd op verkeersovertredingen, waardoor er dus nauwelijks punten worden uitgedeeld.

Roekeloze bestuurders

Wie een rijbewijs haalt, krijgt vijf jaar lang een puntenrijbewijs: je kunt punten krijgen voor bijvoorbeeld met alcohol achter het stuur stappen, bumperkleven, het veroorzaken van een ernstig ongeval of grove verkeersovertredingen.

Beginnende bestuurders zijn vaak jonger en rijden daardoor vaak roekelozer. Daarom werd in 2002 het puntensysteem ingevoerd. Op die manier zouden ongevallen door jonge bestuurders teruggedrongen moeten worden. In het buitenland had een dergelijk systeem al effect.

Handhaving

In Nederland lijkt het systeem niet te werken – er worden dus nauwelijks rijbewijzen ingetrokken. Volgens Veilig Verkeer Nederland werkt het puntensysteem alleen als er ook wordt gecontroleerd: als dat niet gebeurt, hebben beginnende bestuurders nog steeds het idee dat ze ongestraft roekeloos kunnen rijden.

In de Tweede Kamer hebben VVD, PvdA en D66 al opheldering gevraagd aan minister Melanie Schultz van Haegen. De partijen willen weten hoe het kan dat het aantal ingetrokken rijbewijzen zo laag is.

Het OM stelt dat er geen reden is om te denken dat het puntenrijbewijs niet werkt. Wel worden er nog altijd verbeteringen doorgevoerd, stelt een woordvoerder tegen BNR. Zo krijgen bestuurders die hun eerste punt hebben gekregen, tegenwoordig een brief als waarschuwing in de bus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rijbewijs jonge bestuurder vrijwel nooit ingetrokken
Sluiten