Rens Oving
Rens Oving Nieuws 25 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Helft ouders laat kinderen verbranden

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw… en voor je het weet zijn je kinderen verbrand.

Ondanks alle waarschuwingen die er zijn voor verbrandingen door de zon, blijkt dat ouders lang niet altijd goed weten wat ze precies moeten doen om dit bij hun kinderen te voorkomen. Bijna de helft van de ouders (46 procent) heeft zijn of haar kinderen, vaak op een onbewaakt ogenblik, wel eens laten verbranden, blijkt uit onderzoek onder meer dan duizend vaders en moeders.

Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk, liet onderzoek doen naar de ‘smeerdiscipline’ van ouders met jonge kinderen. „Ik zie het onder mijn patiënten gebeuren. In de zwemtas gaat de zonnebrand meestal nog wel mee, maar in de speeltuin, het park, de tuin of tijdens een tochtje op de fiets wordt het makkelijk vergeten."

Niet beschermd

En dan kan het heel snel gaan. Ook omdat lang niet iedereen goed weet hoe je moet smeren. Vooral vaders denken dat ze er met een flinke lik factor 50 wel zijn. Een vijfde van de vaders leeft met het misverstand dat kinderen met factor 50 op hun huid niet meer kunnen verbranden. Moeders zijn beter op de hoogte, minder dan 10 procent van hen denkt dat factor 50 volledig beschermt.

Maar dat is niet zo. Er is geen enkele zonnebrand die volledig beschermt. Factor 50 beschermt voor 98 procent, terwijl factor 30 voor 97 procent beschermt. Het officiële advies van de Vereniging voor Dermatologie is dan ook om factor 30 te smeren. Volgens de vereniging is het verschil in bescherming klein en houd je jezelf niet voor de gek met de gedachte dat je uren in de zon kunt blijven zitten.

Als de kinderen dan eenmaal rood uitgeslagen mee naar huis worden genomen, willen vaders daar ook nog wel eens over liegen. Tien procent loog weleens de schuldige te zijn voor het verbranden van een kind, nadat ze zelf niet goed hadden gesmeerd.

Zon met mate

Zeker bij kinderen is het van groot belang om goed te smeren. Verbranding op jonge leeftijd verhoogt de kans op huidkanker op latere leeftijd. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken. Juist daarom waarschuwt Leenarts om goed op te letten met te veel zon.

„Een blanke huid is niet gemaakt om bruin te worden en we worden steeds ouder, dus zijn langer in de zon. Met mate zonnen is prima, maar let goed op. Smeer sowieso elke twee uur, ook met een hoge factor, en blijf tussen elf en drie uur uit de zon. Vergeet bij kinderen niet op en achter de oren te smeren, de voetjes goed te beschermen en typische verbrandplekjes als de randjes onder de zwembroek of het badpak. En hou baby’s onder zes maanden in ieder geval uit de zon. En als laatste: vergeet niet ook jezelf goed in te smeren, en niet alleen je kinderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.