Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 25 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Als je er na een ronde De Slimste Mens al uit ligt

Van trauma tot opluchting: dit doet uitvallen in de eerste ronde van De Slimste Mens met je.

Een batterij aan prominenten doet vanaf maandag weer een gooi naar de titel De Slimste Mens in het gelijknamige tv-programma, maar wat als je er na slechts één ronde al uitligt? Voelt zoiets als een enorme afgang, of is het stiekem wel een opluchting dat deze – naar wij aannemen – zenuwslopende ervaring na een keer ten einde is? Metro belde met drie ervaringsdeskundigen.

Janneke Willemse

„Ah, je belt me om het over mijn trauma te hebben?”, zegt journalist en presentatrice Janneke Willemse lachend als we haar herinneren aan haar deelname aan KRO-NCRV’s populaire tv-quiz. Willemse nam in de zomer van 2014 plaats in een van de drie kandidatenzetels tegenover presentator Philip Freriks, maar moest na één episode al het veld ruimen. „Ik vond dat heel frustrerend. Vooral ook omdat ik me van tevoren had voorgenomen om te winnen of om op zijn minst een ronde verder te komen.”

Tactiek vergeten

In het begin lag Willemse nog voor, maar toen sportpresentator Erik Dijkstra die dag de slimste werd, moest Janneke het finalespel spelen tegen musicalproducent Maurice Wijnen. Daar ging het mis. „Ik was vergeten dat ik dat tactisch moest spelen, terwijl de redacteur van het programma me daar juist nog over gebriefd had. Uiteindelijk had ik nog 1 seconde om drie antwoorden over en witte haai te geven en toen was het voorbij. Mijn eerste gedachte? Zet me terug op die stoel, dan doen we het opnieuw!”

Janny van der Heijden

Lotgenoot en Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden staat een stuk laconieker in haar verlies. „Een afgang? Nee, totaal niet! Ik vond het absoluut enig om mee te doen. Natuurlijk was het jammer dat ik eruit lag, maar ik was allang blij dat ik wel iets goed had”, grapt de culinair journalist die in het seizoen winter 2014-2015 deelnam. „Het ergste is wanneer je weet dat je iets weet, maar er door de spanning van zo’n programma niet op kunt komen.”

May-Britt Mobach

Soms heb je het lot ook niet zelf in de hand, je moet het ook maar net treffen met de mensen die je naast je hebt zitten, zegt modejournalist May-Britt Mobach. De hoofdredacteur van Amyzine.com deed afgelopen winter mee. „Ik speelde tegen Eric Smit, de uiteindelijke winnaar van het programma, en Sanne Wallis de Vries, die ook zes keer terug mocht komen. Ik had nog best wat vragen goed, dus vind dat ik het wel heel goed gedaan heb. En ik vind ook sowieso niet dat je je ervoor hoeft te schamen als je in de eerste aflevering afvalt; het is mensen als Cornald Maas en Matthijs van Nieuwkerk ook overkomen. We bevinden ons dus in goed gezelschap.”

Na vanavond is bekend wie het nieuwste lid van het illustere gezelschap van eerste-ronde-afvallers van De Slimste Mens wordt: schrijfster Esther Gerritsen, RTL Nieuws-verslaggever Jaap van Deurzen en GTST-actrice Dilan Yurdakul bijten het spits af in een nieuw seizoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.