Steven Musch
Steven Musch Nieuws 15 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Een overzicht van de aanslagen in Europa sinds 9/11

De aanslag in Nice donderdagavond is de twaalfde aanslag in Frankrijk sinds 2012. Ook in de rest van Europa lijkt het alsof er de laatste jaren steeds meer aanslagen plaatsvinden. Cijfers van de Global Terrorism Database laten echter het tegenovergestelde zien.

Sinds de jaren ’70 is het aantal aanslagen in Europa juist afgenomen. Voor 2000 kampten verschillende landen zoals Spanje, Ierland en Duitsland nog met terreurorganisaties zoals onder andere de Rote Armee Fraktion, de IRA en de ETA, die veel aanslagen pleegden. Sinds 2000 is het karakter van het terrorisme vooral veranderd en worden er meer aanslagen gepleegd door Islamitische extremisten.

Metro zet de aanslagen in Europa sinds 9/11 op een rij.

Foto: ANP

Madrid, 11 maart, 2004

Op deze donderdagavond vonden er een aantal bomexplosies plaats aan boord van vier forensentreinen. Er kwamen 191 mensen om en er werden 1857 mensen verwond. De ETA werd aanvankelijk als verdachte gezien, maar deskundigen denken dat er een verband is met de aanslagen op de Twin Towers door al-Qaida op 11 september 2001.

Amsterdam, 2 november 2004

Theo van Gogh wordt vermoord in de Linnaeusstraat in Amsterdam. De dader Mohammed Bouyeri schiet hem dood en snijdt zijn keel door.

Londen, 7 juli 2005

Er worden vier bomaanslagen gepleegd op een bus en een aantal metrostations. Er komen 52 mensen om en er raken meer dan 700 mensen gewond. De aanslag wordt opgeëist door al-Qaida.

Toulouse, 19 maart 2012

Mohamed Merah schiet bij een joodse school in Toulouse een rabbijn en drie kinderen dood. Het zou een wraakactie zijn voor de aanwezigheid van Franse militairen in Afghanistan.

Londen, 22 mei 2013

De 25-jarige militair Lee Rigby wordt midden op straat vermoord met een kapmes. Ook hier gaat het om een wraakactie voor de militaire aanwezigheid van de Britten in Afghanistan.

Brussel, 24 mei 2014

In het Joods museum in Brussel worden vier mensen doodgeschoten met een machinegeweer. De dader is Mehdi Nemmouche, een geradicaliseerde moslim die net is teruggekeerd uit Syrië.

Parijs, 7 januari 2015

Het kantoor van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs wordt aangevallen door zwaarbewapende mannen met kalasjnikovs. Twaalf mensen worden doodgeschoten, waaronder cartoonisten van het blad. Het blad zou volgens de daders de Islam hebben beledigd. In de dagen na de aanslag op de redactie, vindt er een gijzeling plaats in een Joodse supermarkt. Vier mensen en de dader Amedy Coulibaly komen om.

Kopenhagen, 14-15 februari 2015

Een geradicaliseerde man pleegt tijdens een bijeenkomst voor de vrijheid van meningsuiting een aanslag, onder andere op de Zweedse cartoonist Lars Vilks. Een man komt om het leven en drie agenten raken gewond. Na middernacht pleegt dezelfde man een aanslag op een synagoge, waarbij een bewaker om het leven komt.

Arras, 21 augustus 2015

Een Marokkaanse man probeert in de Thalys uit Amsterdam naar Parijs een aanslag te plegen. Hij schiet om zich heen, maar drie Amerikanen weten hem te overmeesteren. IS eist de aanslag op.

Parijs, 13 november 2015

Er vinden verschillende aanslagen plaats in Parijs, onder meer bij het Stade de France en in het Bataclan theater. Er vallen 129 doden en 350 gewonden. De aanslagen worden opgeëist door IS.

Brussel, 22 maart 2016

Er vinden verschillende aanslagen plaats in Brussel, waaronder op metrostations en de luchthaven Zaventem. Er vallen 32 doden en 300 gewonden. De aanslagen worden opgeëist door IS.

Istanbul, 28 juni 2016

Bij een terroristische aanslag op de luchthaven Istanbul Atatürk vallen minstens 41 doden en 239 gewonden. Ook deze aanslag is het werk van IS.

Nice, 14 juli 2016

Bij een aanslag met een vrachtwagen op de Promenade des Anglais in Nice vallen ten minste 84 doden en tientallen gewonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.