Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 8 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

’Voedselonderwijs moet verplicht worden op school’

Voedselonderwijs moet een verplicht en vast onderdeel worden van het lesrooster op basisscholen. En niet alleen in de vorm van voorlichting, maar ook leren koken, oogsten en gezond eten op scholen. „Veel basisscholen besteden in 8 jaar tijd meer één lesje aan voedsel, terwijl het minstens dezelfde aandacht verdient als verkeersles”, zegt Joszi Smeets, directeur van Youth Food Movement (YFM).

YFM is woensdag de campagne #voedselonderwijs gestart om ervoor te zorgen dat deze vorm van onderwijs hét verkiezingsthema wordt bij de verkiezingen volgend jaar. Op dit moment eet slechts 1 procent van de schoolkinderen voldoende groente per dag. „In sommige wijken heeft een op de drie kinderen overgewicht of obesitas”, zegt Smeets. „Er zijn scholen die goed bezig zijn, maar heel veel ook niet. Uit onderzoek blijkt dat vanaf 8 tot 10 uur voedingsonderwijs per jaar al verschil kan maken. Als kinderen op jonge leeftijd gewend raken aan gezond eten en weten hoe ze moeten koken, heeft dat een extreem positief effect op de eetgewoonten die zij hun hele leven zullen hebben.”

Alle kinderen

Veel ouders leren hun kinderen ook niet gezond te eten. Daarom is het volgens Smeets zo belangrijk dat dit in het klaslokaal gebeurt. Daar worden alle kinderen bereikt. In de lesplannen voor scholen tot 2032 staat nu echter niets vermeld over voedselonderwijs. Smeets is hierover erg teleurgesteld. „Dit vraagt om actie. Daarom kijken wij naar de overheid om in te springen. Ieder kind heeft recht op gezond voedsel, waar het ook woont. Alleen zo leiden we een hele generatie op tot gezonde consumenten.”

Twee voor twaalf

Volgens Koen Joosten, kinderarts bij het Erasmus MC, is het twee voor twaalf op dit gebied. „We moeten echt gaan investeren in voedselonderwijs anders zadelen we een hele generatie op met gezondheidsproblemen.” Er moet volgens hem een nationaal onderwijsprogramma komen en daar wil hij als voorzitter van Platform Gezonde Voeding 0-4 jaar inhoudelijk zeker zijn verantwoordelijkheid in nemen.

Smaaklessen

„Het voedselonderwijs moet breed uitgerold worden. Leer het (aanstaande) ouders via zorgprofessionals in de spreekkamer. En laat scholen en de supermarkten en gezondheidswerkers rond scholen samenwerken. Smaaklessen kunnen al op het kinderdagverblijf gegeven worden en peuters kun je op een speelse manier met gezonde voeding in aanraking laten komen. Dit onderwerp moet in de verkiezingsprogramma’s.”

De politieke partijen schrijven in juni aan hun programma’s, daarom gaat FYM nu een maand lang „herrie maken”. „Voedingsonderwijs moet verplicht worden voor alle kinderen en niet afhankelijk zijn van het budget of de ambitie van een school.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.